Το τυφέκιο Καλάσνικοφ είναι το πλέον διαδεδομένο στρατιωτικό όπλο. Ανήκει στα όπλα που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, μεταξύ των στρατιωτικών για την αξιοπιστία του, αλλά έχει προκαλέσει και μίσος για τις εκατόμβες νεκρών που έχει δημιουργήσει.
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξήγγειλε την κατασκευή στρατιωτικών τυφεκίων Καλάσνικοφ στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ρωσία, όταν τελειώσει το εμπάργκο της ΕΕ στη χώρα.
Ας δούμε τους λόγους που το καλάσνικοφ παραμένει έως τις μέρες μας το πλέον γνωστό και αξιόπιστο στρατιωτικό όπλο.
Γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση
Το AK-47 ή Καλάσνικωφ είναι πυροβόλο επιθετικό τυφέκιο με επιλογέα βολής που δέχεται φυσίγγια 7.62×39mm. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικωφ. Η ονομασία ΑΚ-47 Καλάσνικωφ σημαίνει αυτόματο Καλάσνικωφ, μοντέλο του 1947.
Ο σχεδιασμός του AK ξεκίνησε το 1944 όταν οι σοβιετικοί εισέβαλαν στο κατεστραμμένο Βερολίνο από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων και εντόπισαν τα απόρρητα σχέδια διαφόρων οπλικών συστημάτων του 3ου Ράιχ, περιλαμβανομένου και του τυφεκίου StG44, το οποίο θεωρείται πρόγονος του ΑΚ-47.
Μετά τον πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, το AK-46 παρουσιάστηκε για επίσημες στρατιωτικές δοκιμές και το 1947 η σταθερή έκδοση του όπλου εισήχθη σε υπηρεσία με επιλογή των μονάδων του σοβιετικού στρατού. Η πρώτη ανάπτυξη του σχεδίου ήταν το AKS-47 (S-Skladnoy ή «αναδιπλωμένη»), η οποία ήταν εξοπλισμένη με αναδιπλωμένη στήριξη από μετάλλο. Το 1949, το AK-47 έγινε επίσημα δεκτό από τα σοβιετικά στρατεύματα και χρησιμοποιούνταν από την πλειοψηφία των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Παγκόσμια επιτυχία
Το αρχικό AK-47 ήταν ένα από τα πρώτα αληθινά τυφέκια εφόδου. Διαθέτει επίσης όλα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης εμπορικής εφεύρεσης: πρακτικότητα, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος παραγωγής. Έχει κατασκευαστεί σε πολλές χώρες και είναι σε υπηρεσία σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις καθώς και σε παράνομες, επαναστατικές και τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Το ΑΚ-47 ήταν η βάση για την ανάπτυξη πολλών άλλων ατομικών και ομαδικών πυροβόλων όπλων. Έχουν παραχθεί περισσότερα AK-τύπου τυφέκια από ότι το σύνολο των άλλων τουφεκιών.
Η αντοχή, το χαμηλό κόστος παραγωγής και η ευκολία στη χρήση, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που εξασφάλισαν στο ΑΚ-47, παγκόσμια επιτυχία. Η δημιουργία του Kalashnikov ανταποκρίνεται τόσο σε αμμώδη, όσο και σε υγρά περιβάλλοντα, κάτι που κάνει τα πιο εξελιγμένα όπλα να μπλοκάρουν. Ο σχεδιαστής του το αποκάλεσε «σύμβολο της δημιουργικής ευφυΐας» του Ρωσικού λαού.
Πολλά Καλάσνικοφ που βρέθηκαν κατά τις συρράξεις στο Ιράκ χωμένα μέσα σε άμμο, μπόρεσαν να επαναλειτουργήσουν ικανοποιητικά ενώ τα αντίστοιχα αμερικανικά Μ-16, τέθηκαν σε αχρηστία.
Η χαμηλή τιμή του ΑΚ-47 θεωρείται ένα από τα κυριότερα προτερήματα του όπλου. Η μέση τιμή του παγκοσμίως, εκτιμήθηκε το 2005 στα 534 δολάρια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Oxford University, Phillip Killcoat. Οι Αφρικανικές χώρες κατασκευάζουν το ΑΚ-47 200 δολάρια φθηνότερα.