«Έγινε πια κι αυτό και τώρα ο κύριος Λοβέρδος μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Η κοινωνία σχεδόν καθάρισε από αυτές τις κοπέλες κι αυτό το φρόντισε ο ίδιος.
Εξευτέλισαν το παιδί μου, ήρθαν στο χωριό και το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέτασε το εγγόνι μου μέσα στο σχολείο, μας εκθέσανε όλους, μας ξεφτίλισαν.
Πήγαν τα κορίτσια στο υπόγειο της Γ’ πτέρυγας του Κορυδαλλού αντί να τα φροντίσουν στα νοσοκομεία. Τους πέταγαν το φαγητό από τα κάγκελα και εκείνα την ίδια ώρα κατάπιναν μπαταρίες.
Δημόσια μας εξευτελίσανε και τώρα εγώ δημόσια ανταποδίδω λίγο πριν θάψω την κόρη μου ότι μπορεί πλέον να κοιμάται ήσυχος ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Και αυτό το λέω κι εγώ η μητέρα της, δημόσια, με το όνομά μου. Ευμορφία Κουλουριώτη».
Την επιστολή της μητέρας της άτυχης Μαρίας που έφυγε πριν λίγα 24 ωρα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 32 χρόνων διαβάζουμε στην efsyn.
Ξαναθυμόμαστε τα θλιβερά γεγονότα, γιατί μόνο τότε έχουμε ελπίδες να αλλάξουμε νόμους και συνθήκες που μόνο το μίσος καλλιεργούν μεταξύ των ανθρώπων.
Ήταν λίγο πριν από τις εκλογές του 2012, όταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε την ντροπιαστική υγειονομική διάταξη 39 Α που βασιζόταν σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940 και η οποία ανέφερε:
«Έχοντας υπόψη την ανάγκη λήψης μέτρων για να προστατευτεί η υγεία του πληθυσμού, αποφασίζουμε: Λοιμώδη νοσήματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία θεωρούνται τα νοσήματα που ορίζονται ρητώς από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικά για το HIV, HBV, HCV θα υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα άτομα που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για τα εκδιδόμενα άτομα. Οι αστυνομικές αρχές παρέχουν κάθε νόμιμη συνδρομή.
«Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας τιμωρούνται κατά τα οριζόμενα. Τώρα, αν κάποιος δεν δεχτεί τον έλεγχο, τον κάνουμε με το ζόρι».
Η συνέχεια για όσους ενθυμούνται την εποχή εκείνη, ήταν δεκάδες γυναίκες να διαπομπευθούν μέσω φωτογραφιών και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα που εφάρμοσε τη διάταξη, να συλληφθούν και να φυλακιστούν.
Η διάταξη αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των γυναικείων οργανώσεων στο σύνολο τους, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ΚΕΘΕΑ, ενώ πολλοί ήταν οι απλοί πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό των γυναικών. Το διάστημα αυτό κάποιες από τις γυναίκες που έβαζε στόχο η μισανθρωπική διάταξη πέθαναν, ενώ άλλες εξοντώθηκαν ηθικά.
Η κατάπτυστη διάταξη συνέχισε να ισχύει παρά τη διεθνή κατακραυγή και μετά το τέλος της θητείας στο υπουργείο Υγείας του Α. Λοβέρδου, από τους νεότερους υπουργούς Υγείας Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, μέχρι που καταργήθηκε οριστικά μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.
Οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να «ξανασώσουν» τη χώρα, να δημιουργήσουν αντίπαλα δέη μεταξύ των πολιτών, να ορίσουν την ηθική στα δικά τους μέτρα.
Όπου ηθική θεωρείται για αυτούς και όσους τους ακολουθούν ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες της δικής τους μισαλλοδοξίας. Γιατί δυστυχώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουν να πράττουν στην πολιτική και κοινωνική τους ζωή.
Ο ελληνικός λαός έστω και καθυστερημένα τους οφείλει μια απάντηση: Ποτέ ξανά πολιτικές που στόχο έχουν ο άνθρωπος να μην τιμά τον άνθρωπο.