Τα δώρα των μάγων στο Θείο Βρέφος βρίσκονται μεταξύ των ανεκτίμητων θησαυρών και ιερών κειμηλίων που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Ορθοδοξίας το Άγιο Όρος.
Τα Τίμια Δώρα που προσέφεραν οι τρεις μάγοι από την ανατολή, ο χρυσός, τα σμύρνα και το λιβάνι βρίσκονται αιώνες τώρα στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου και κρύβουν μια θαυμαστή ιστορία.
Αν και οι παραδόσεις διαφωνούν για τον αριθμό, τα ονόματα και την ιδιότητα των “μάγων” εν τούτοις όλες οι πηγές συμφωνούν για το τι ήταν.
Ο Μελχιόρ έφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος θα γινόταν βασιλιάς. Ο Γκασπάρ έφερε το λιβάνι, σύμβολο της θείας καταγωγής. Ο Βαλτάσαρ έφερε τη σμύρνα, η οποία συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού. Από την πλευρά τους οι μάγοι ζήτησαν από την Θεοτόκο ένα από τα σπάργανα του βρέφους, ως απόδειξη για όσους δε θα τους πίστευαν, το οποίο και τους έδωσε η η Παναγία.
Σήμερα ο χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή 28 σκαλισμένων πλακιδίων, διαφόρων σχημάτων και διαστάσεων περίπου 5Χ7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό περίτεχνο σχέδιο ιδιαίτερα πολύπλοκο και λεπτομερές.
Ο λίβανος και τα σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο σφαιρικών χανδρών στο μέγεθος μιας μικρής ελιάς.
Τα Τίμια Δώρα για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες και μόνο ένα μέρος τους εκτίθεται για προσκύνημα ή μεταφέρεται εκτός Αγίου Όρους.
Σύμφωνα με την θρησκευτική μας παράδοση η Παναγία πριν από την Κοίμησή της παρέδωσε τα Τίμια Δώρα μαζί με τα Άγια Σπάργανα, την Τίμια Εσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων οπού και παρέμειναν περίπου μέχρι το 400. Κατόπιν ο αυτοκράτωρας Άρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμειναν μέχρι την άλωση από τους Φράγκους το έτος 1204. Στη συνέχεια μαζί με άλλα ιερά κειμήλια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στη Νίκαια της Βιθυνίας, μέχρι την αποχώρηση των Σταυροφόρων. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Παλαιολόγου τα έφερε πίσω στην Βασιλεύουσα μέχρι την πτώση της.
Η περιπέτεια όμως των Τίμιων Δώρων δεν σταματά καθώς σύμφωνα με τις παραδόσεις η χριστιανή σύζυγος του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, η Μάρω τα μετέφερε στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος. Επέλεξε αυτή τη μονή καθώς την γνώριζε από τον πατέρα της Γεώργιο Βράγκοβιτς, δεσπότη της Σερβίας, που είχε κτίσει το καθολικό της, τιμώντας τον Άγιο Γεώργιο.
Οι παραδόσεις του Αγίου Όρους αναφέρουν ότι μόλις η Μάρω αποβιβάστηκε στο λιμανάκι της μονής η Παναγία με θαυμαστό τρόπο την εμπόδισε να προχωρήσει για να προστατεύσει το άβατον.
Οι μοναχοί παρέλαβαν από εκεί τα Τίμια Δώρα και ανήγειραν στο σημείο έναν σταυρό σε ανάμνηση της παρέμβασης της Παναγίας. Ο σταυρός βρίσκεται ακόμα στο σημείο και αποκαλείται «Σταυρός της Βασιλίσσης». Επίσης στη μονή βρίσκεται και το έγγραφο του σουλτάνου με τις σχετικές διατυπώσεις της παράδοσης των Τιμίων Δώρων.
Για την γνησιότητα ή μη των Δώρων έχουν γραφεί πολλά όμως η αλήθεια για τον πιστό είναι ότι αναδύουν ευωδία, ενώ αμέτρητες είναι οι μαρτυρίες για θαύματα και ιάσεις. Αυτό φυσικά είναι θέμα πίστης και δεν γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης. Όποιος ασπάζεται αυτή την αλήθεια δεν ζητά πραγματογνωμοσύνες…