Ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον, έκαναν Έλληνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ανακάλυψαν μια ουσία που χορήγησαν σε πειραματόζωα τα οποία έπασχαν από τη νόσο και κατάφεραν με αυτή να τα θεραπεύσουν σε μεγάλο βαθμό.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ με τίτλο “Nurr1:RXRα heterodimer activation as monotherapy for Parkinson’s disease”
Για την ώρα η έρευνα βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο, η ανακάλυψη των Ελλήνων επιστημόνων όμως ανοίγει μια προοπτική θεραπείας της νόσου από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο ενεργοποιεί την πρωτεΐνη (Nurr1:RXRα), η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη.
Όπως διαπιστώθηκε στα πειράματα με τα ποντίκια, η ουσία που χορήγησαν, μείωσε τα συμπτώματα και αποτράπηκε η περαιτέρω εκφύλιση των νευρώνων.
Επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Δημοσθένης Φωκάς, που συνέθεσε το BRF110, με τη βοήθεια του Διδάκτορα του τμήματος Χημείας Ξενοφώντα Ασβού.