Τα άλλοτε “κοσμήματα” της τουριστικής μας βιομηχανίας – τα ΞΕΝΙΑ – έχουν ενταχθεί στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ για να παραχωρηθούν ή αξιοποιηθούν, μέχρι όμως να γίνει αυτό στο ΞΕΝΙΑ στον Καρτερό Κρήτης έχουν εγκατασταθεί Ρομά και το έχουν μετατρέψει κατά διαστήματα εδώ και αρκετούς μήνες σε έναν κλασσικό καταυλισμό.
Το χαρακτηρισμένο από το 2011 ως νεώτερο μνημείο ΜΟΤΕΛ ΞΕΝΙΑ βρήκαν να είναι ξέφραγκο αμπέλοι οι νομάδες ρομά και το έκαναν ΞΕΝΙΑ ΡΟΜΑ, δηλαδή δημόσιο αποχωρηρήτηριο, σκουπιδότοπο, πλυσταριό, κατάλυμα και πάρκινγκ για τα οχήματά τους, με μόνα “καραθά” σημεία εκείνα που καθάρισαν οι “ένοικοι” για να μείνουν.
Δεν φταίνε βέβαια οι Ρομά, αλλά όσοι επέτρεψαν στο σπουδαίο δημιούργημα του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη να είναι διαθέσιμο για τα καραβάνια των νομάδων με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο χώρος του ΜΟΤΕΛ ΞΕΝΙΑ απλώνεται σε 80 στρέμματα με οικοδομημένα τα 2.500 τμ. Βρίσκεται μια ανάσα από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και την θάλασσα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης ανέφερε στο Ράδιο Κρητη ότι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου στην οποία ανήκει δεν ζήτησε ποτέ την παρέμβαση των αρχών στην προσπάθεια που έκανε η δημοτική αρχή και η τοπική αστυνομία να απομακρύνει τους καταληψίες.
Βέβαια το 2012 στην πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ΕΤΑΔ είχε ζητήσει το 30% επί των ακαθάριστων εσόδων οποιαδήποτε εμπορικής δραστηριότητας. Έτσι προέκυψε η επί της ουσίας δωρεάν παραχώρηση στους στους Ρομά…
Το ΜΟΤΕΛ ΞΕΝΙΑ αναγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού και μετά το λουκέτο όπως και τα υπόλοιπα αφέθηκε στο έλεος της τύχης του.
Τα τοπικά ΜΜΕ έχουν συχνά αναφερθεί στο πρόβλημα αφού πέρα από τον “βιασμό” ενός αρχιτεκτονικού μνημείου όπως είναι και επίσημα, έχει γίνει εστία μόλυνσης.
Ακόμα και η παρέμβαση στη βουλή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη τον Μάιο του 2017 δεν άλλαξε το σκηνικό.
Τι είναι τελικά προτιμότερο; Η παραχώρηση σε ιδιώτες ή αυτή η εικόνα;
Αν παραχωρηθεί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι κλασσικές διαμαρτυρίες για “ξεπούλημα σε εξευτελιστική τιμή” όμως έστω και έτσι είναι προτιμότερο από να το ρημάζουν οι καταληψίες και να διαινωίζεται μια εικόνα βρωμιάς και αυθαιρεσίας που δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει ούτε για να βγάλει βόλτα το σκύλο του. Δεκτός και ο αντίλογος…
ΠΗΓΕΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ :
ΑΠΕ – ΜΠΕ