Ήταν πριν από περίπου 30 χρόνια όταν η – τότε – διοίκηση του ΣΕΓΑΣ πήρε την απόφαση να οργανώσει (αγωνιστικό και όχι λαϊκό) μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή με αφετηρία, δηλαδή, τον Μαραθώνα και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο μαραθώνιος έφερε και το όνομα του Γρηγόρη Λαμπράκη, του αγωνιστή της Δημοκρατίας, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς στις 27 Μαΐου του 1963.
Ο Λαμπράκης ήταν γιατρός, ενώ υπήρξε βαλκανιονίκης στο μήκος. Επί σειρά ετών ήταν κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο αγώνισμα. Το όνομά του, ωστόσο, συνδέθηκε με τον μαραθώνιο, λόγω της δικής του ιδέας για τον “μαραθώνιο ειρήνης” σε άλλες εποχές, δύσκολες για την Ελλάδα, όπως και στις μέρες μας, αλλά για διαφορετικούς λόγους.
Τη δεκαετία του 80, ο ΣΕΓΑΣ αφιέρωσε στη μνήμη του Λαμπράκη τον δικό του μαραθώνιο. Στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, το όνομα “Λαμπράκης” ακουγόταν λιγότερο στην οργάνωση. Η γραμματοσειρά με το “Γρηγόρης Λαμπράκης” όλο και μίκραινε στα διαφημιστικά της οργάνωσης. Κατά καιρούς υπήρχαν διαμαρτυρίες για την “παράλειψη” του ονόματος.
Και φθάσαμε στον φετινό αγώνα του μαραθωνίου, που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ. Περίπου 40.000 δρομείς απ’ όλο τον κόσμο δήλωσαν συμμετοχή. Δεκάδες εταιρίες είναι χορηγοί, εκ των οποίων ορισμένες δραστηριοποιούνται και εκτός ελληνικών συνόρων. Ο ΣΕΓΑΣ αναμένεται να βάλει στο ταμείο του περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από τις συμμετοχές. Ο μαραθώνιος της Αθήνας γιγαντώθηκε και αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που μετέτρεψαν τον μικρού βεληνεκούς αγώνα σε ένα πολύ μεγάλο διεθνούς ενδιαφέροντος event, που αφήνει και πολλά χρήματα στην αγορά της Αθήνας.
Υπάρχει, ωστόσο, και μία “παράλειψη”. Το όνομα. Το “Γρηγόρης Λαμπράκης” δεν είναι στην “πρώτη γραμμή” του μαραθωνίου της Αθήνας. Ούτε καν… στην δεύτερη. Ενδεχομένως να υπάρχει στην… εσωτερική αλληλογραφία του ΣΕΓΑΣ. Δεν φαίνεται, όμως, τα μάτια των πολλών. Και στην περίοδο που διανύουμε είναι απαραίτητο να θυμόμαστε και τον Λαμπράκη και την πορεία του…