Πριν από 12 χρόνια στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο οποίος έγινε στην κλασική διαδρομή, ο Βραζιλιάνος μαραθωνοδρόμος Βαλντερέι Κοντέιρο ντε Λίμα δέχθηκε επίθεση λίγα χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό και ενώ προηγούνταν. Ένας Ιρλανδός πρώην ιερωμένος του επιτέθηκε. Με την παρέμβαση θεατών του αγώνα ο Λίμα κατάφερε να συνεχίσει την προσπάθειά του. Είχε χάσει, όμως, τον ρυθμό του. Κατάφερε, ωστόσο, να τερματίσει τρίτος και να πάρει το χάλκινο μετάλλιο. Όπως ήταν αναμενόμενο το επεισόδιο έγινε “πρώτο θέμα” σε όλο τον κόσμο.
Ο Βραζιλιάνος χαρακτήρισε δοκιμασία από το Θεό την επίθεση που δέχθηκε από τον Ιρλανδό, ο οποίος καταδικάστηκε με 12 μήνες φυλάκιση για την ενέργειά του.
Το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα) ο Λίμα, στα 47 του χρόνια πλέον, επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με εμφαντικό τρόπο και ήταν σα να πήρε το χρυσό μετάλλιο που του στέρησαν στην Αθήνα το 2004. Ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος. Ήταν αυτός που άναψε τον βωμό στο “Μαρακανά” κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
Οι συμπατριώτες του θέλησαν να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τον κορυφαίο τους Βραζιλιάνο μαραθωνοδρόμο, ο οποίος είχε βιώσει μία τεράστια αδικία στην Αθήνα.
Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο δεν εντυπωσίασε. Αν μη τι άλλο, όμως, οι Βραζιλιάνοι δεν κρύφτηκαν και δεν έκρυψαν κάτω από το χαλί τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα έδειξαν όλα με τον δικό τους τρόπο και έδωσαν μαθήματα για το τι σημαίνει η λέξη “συμβολισμός”. Και η περίπτωση του Λίμα ήταν η πιο χαρακτηριστική για να συμβολίσει το τι σημαίνει αθλητισμός, τι σημαίνει προσπάθεια, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει “δεν ξεχνώ”…