Υπάρχουν ορισμένες συμπτώσεις που ξεπερνούν την έννοια της λέξης και “αγγίζουν” την ιστορία. Εκείνοι που παρακολουθούν από κοντά το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν να λένε για τα φετινά κατορθώματα του Πανιωνίου. Καταχρεωμένη ΠΑΕ, λιγοστά χρήματα, αλλά το ταλέντο και η σκληρή δουλειά περισσεύουν. Αναλογικά με τις δυνατότητές του, ο Πανιώνιος κάνει πρωταθλητισμό και βρίσκεται στο παιχνίδι της εξασφάλισης ευρωπαϊκού “εισιτηρίου”, με την προϋπόθεση ότι θα λύσει και σειρά οικονομικών προβλημάτων που μπαίνουν εμπόδια στην επίτευξη των στόχων της – κατά γενική ομολογία – αρκετά καλής ομάδας.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και μέσα σε αυτό… το αγωνιστικό περιβάλλον έγινε γνωστό ότι το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στην Πούντα της Σμύρνης, γκρεμίστηκε ύστερα από 104 χρόνια και μαζί του γκρεμίστηκε ένα σημαντικό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας της Μικράς Ασίας.
Το 2014 το γήπεδο της Αλτάι κρίθηκε ακατάλληλο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Τουρκίας, καθώς και από το υπουργείο Αθλητισμού. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να γκρεμιστεί το γήπεδο της Σμύρνης.
Ο Πανιώνιος ιδρύθηκε το 1890 και από τις τάξεις του έχουν περάσει μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού. Καλλιεργεί, ακόμα και στις μέρες μας, σχεδόν όλα τα αθλήματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξε πρωτοπόρος στον γυναικείο αθλητισμό στην Ελλάδα και αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στον αείμνηστο Ηλία Μισαηλίδη. Όποιος κάνει τον κόπο να πάει ένα απόγευμα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης θα διαπιστώσει ότι δεκάδες παιδιά γυμνάζονται σε διάφορα σπορ. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του συλλόγου στην ελληνική κοινωνία.
Το γεγονός ότι το γήπεδο του ιστορικού σωματείου στη Σμύρνη γκρεμίστηκε προκαλεί θλίψη. Οι αναμνήσεις δεν… θα ξαναγυρίσουν.