Οι ονομασίες των 12 μηνών που χρησιμοποιούμε είναι σχεδόν απαράλλαχτες από την εποχή που ο Ιούλιος Καίσαρας επέβαλε το ημερολόγιο του αστρονόμου Σωσιγένη. Η μεταρρύθμιση που έκανε στο ημερολόγιο ο Πάπας Γρηγόριος ο ΙΓ δεν άλλαξε τα λατινικά ονόματα των μηνών, φτάνοντας μέχρι και σήμερα να είναι τα ίδια.
Επίσης η λαϊκή παράδοση έχει δώσει μερικά ακόμα ονόματα σε κάθε μήνα λόγω των συνθηκών ΄΄η των εορτών που υπάρχουν.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Πήρε το όνομά του από τον ρωμαϊκό διπρόσωπο θεό Ιανό που συμβόλιζε την αρχή και το τέλος. Στην λαϊκή παράδοση αναφέρεται και ως Γενάρης, Πρωτάρης, Καλαντάρης, Μεσοχείμωνας.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Προέρχεται από το Februare που σημαίνει κάθαρση και αυτό διότι οι Ρωμαίοι τότε καθάριζαν σπίτια, πόλεις και τη γη τους σε συνδυασμό με θρησκευτικές εκδηλώσεις. Επίσης ήταν αφιερωμένος στον καταχθόνιο θεό Φέβρουο και στους νεκρούς.
Ονομάζεται Φλεβάρης επειδή τότε ανοίγουν οι φλέβες νερού, Κουτσοφλέβαρος, επειδή έχει λιγότερες μέρες. Επίσης αποκαλείται και Κλαδευτής.
ΜΑΡΤΙΟΣ: Ο Μάρτιος ονομάστηκε έτσι χάριν του θεού Άρη (Mars).
Τον ονομάζουμε λόγω των κρύων και του άστατου καιρού, Παλουκοκαύτης, Γδάρτης. Βαγγελιώτης λόγω του Ευαγγελιμσού, Φυτευτής.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Ονομάστηκε έτσι από το λατινικό Aprilis και ρήμα aperire, δηλαδή ανοίγω. Υποδηλώνει το άνοιγμα που φέρνει η Άνοιξη στη φύση. Μερικές ονομασίες του είναι Λαμπριάτης, Αϊγιωργίτης, Τριανταφυλλιάς.
ΜΑЇΟΣ: Η ρίζα του είναι το λατινικό magnus (μέγας). Κατά μία εκδοχή λόγω του ότι είχε μεγαλώσει αρκετά η διάρκεια της μέρας. Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από το όνομα της μητέρας του Ερμής της Μαίας μία από τις Πλειάδες,την οποία τιμούσαν οι ρωμαίοι την πρώτη μέρα αυτού του μήνα. Ελληνικές λαϊκές ονομασίες του οι: Μάης, Κερασάρης, Πράσινος, Πενταδείλινος.
ΙΟΥΝΙΟΣ: Από τη λέξη Juno, ένα από τα ονόματα της Ήρας. Το πιο γνωστό παρατσούκλι του είναι το Θεριστής γιατί τότε γίνεται ο θερισμός και Άι – Γιαννίτης λόγω της γιορτής του Ιωάννη του Προδρόμου στις 24.
ΙΟΥΛΙΟΣ: Από τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα. ΙΟΥΛΙΟΣ :
Τον λέμε και Αλωνάρη γιατί τότε αλώνιζαν και Άι – Λιάτης γιατί στις 20 γιορτάζουμε τον Προφήτη Ηλία.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ονομάστηκε έτσι από τον αυτό αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος είχε πάρει από τη Σύγκλητο, τον τίτλο του Αυγούστου, δηλαδή του σεβαστού. Τον ονομάζουμε Συκολόγο γιατί ωριμάζουν τα σύκα. Επίσης Δριμάρη από τις δρίμες τις 6 πρώτες μέρες του που κατά την λαϊκή παράδοση είναι δυσοίωνες και τότε δεν πρέπει να έχεις ενασχόληση με το νερό. Ονομάζεται και Πενταφάς λόγω της υπεραφθονίας καρπών.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Με ρίζα τον αριθμό επτά που στα λατινικά είναι Septem, σημαίνει τον έβδομο μήνα του χρόνου. Ονομασίες του Τρυγητής από τον τρύγο και Σταυριάτης από την γιορτή του Τιμίου Σταυρού.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Αντίστοιχα με ρίζα από το οκτώ και το Octo, καθώς ατοο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος μήνας. Βροχάρης και Αϊδημητριάτης κάποιες από τις ονομασίες του.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Από το λατινικό Novem = ένατος. Κρασαομηνάς γιατί γίνεται το κρασί και Αρχαγγελίτης.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Από το λατινικό Decem, σημαίνει δέκατος, καθώς ήταν ο δέκατος μήνας στο ρωμαϊκό ημερολόγιο.
Τον λένε και Χιονιά, Ασπρομηνά, Χριστουγεννιάτη, Χριστιανάρη, Άι-Νικολιάτη. Νικολοβάρβαρα.