Γιατί βάφουμε αβγά
Το βάψιμο των αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι από τα πιο διαδεδομένα έθιμα των ημερών του Πάσχα.
Η ρίζα αυτού του εθίμου χάνεται στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας με τρεις εκδοχές να είναι οι επικρατέστερες.
Η πρώτη αναφέρει ότι κάποια γυναίκα δεν πίστεψε όταν της είπαν ότι ο Χριστός αναστήθηκε και είπε «αν αυτό συνέβη τότε τα αβγά που κρατάω να γίνουν κόκκινα» και ξαφνικά τα αβγά που είχε στην ποδιά της έγιναν κατακόκκινα.
Η δεύτερη παράδοση λέει ότι όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έμαθε για την Ανάσταση δεν το πίστευε και είπε ότι είναι τόσο αδύνατον να έγινε κάτι τέτοιο όσο το να βαφτούν κόκκινα αβγά. Τότε η Μαρία η Μαγδαληνή έβαψε αβγά και του τα πήγε.
Η τρίτη παράδοση αναφέρεται στην Παναγία η οποία για να πλησιάσει τον Εσταυρωμένο προσέφερε ένα καλάθι με αβγά στους Ρωμαίους φρουρούς. Τα αβγά αυτά από τα δάκρυά της όταν τους ζητούσε να την αφήσουν έγιναν κόκκινα. Αυτή η εκδοχή θέλει το πρώτο βαμμένο αβγό να το τοποθετούμε κοντά σε εικόνα και να το κρατάμε μέχρι το επόμενο Πάσχα.
Όσο για τα χρωματιστά, αυτά προέκυψαν στη σύγχρονη εποχή και δεν έχουν σχέση με την παράδοσης της πίστης μας. Χρωματιστά αβγά έβαφαν αρκετοί αρχαίοι λαοί και τα προσέφεραν ως δώρα σε γιορτές.
Το τσούγκρισμα επίσης προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την Αγγλία όπου ήταν ένας αγαπητός διαγωνισμός.
Τα σοκολατένια κουνελάκια που συμπληρώνουν τα δώρα του Πάσχα συμβολίζουν την γονιμότητα.
Το σούβλισμα του αρνιού
Πρόκειται για ένα έθιμο από την εβραϊκή παράδοση που θυμίζει την έξοδο από την Αίγυπτο. Μάλιστα με το αίμα του σημαδεύουν τις πόρτες των σπιτιών τους.
Στη δική μας παράδοση το αρνί συμβολίζει τη θυσία του Αμνού που θυσιάστηκε για τον άνθρωπο.