Όταν αποφασίζεις να κάνεις δώρο σε μια κοπέλα το βιβλίο «Περί της συμμετρίας στα φυσικά φαινόμενα. Συμμετρία μεταξύ ηλεκτρικού πεδίου και μαγνητικού πεδίου» (!!!) και εκείνη όχι μόνο το δέχεται, αλλά ενθουσιάζεται κιόλας, τότε την παντρεύεσαι.
Γιατί, ένα είναι σίγουρο: ταιριάζετε!
Και το ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι ταίριαζαν δεν το απέδειξαν μόνο η κοινή τους ζωή και οι δυο τους κόρες, αλλά και τα βραβεία Νόμπελ!
Όταν η Μαρία Σκουοντόφσκα συνάντησε για πρώτη φορά τον Πιερ (Πέτρο) Κιουρί, ήταν 27 χρόνων.
Στον 35χρονο τότε Πιερ, ο οποίος είχε σπουδάσει Φυσική στη Σορβόνη, τη σύστησε ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Φριμπούρ της Πολωνίας, Μ. Κοβάλσκι.
Στην αρχή της γνωριμίας τους αναπτύχθηκε αμοιβαίος αλληλοσεβασμός που εξελίχθηκε σε βαθύτερο αίσθημα. Η χαρά και ο ενθουσιασμός της Μαρίας δεν περιγραφόταν όταν ο Πιέρ της χάρισε το βιβλίο του «Περί της συμμετρίας στα φυσικά φαινόμενα. Συμμετρία μεταξύ ηλεκτρικού πεδίου και μαγνητικού πεδίου» με αφιέρωση που έγραφε: «Στη δεσποινίδα Σκουοντόφσκα με τον σεβασμό και τη φιλία του συγγραφέα Πιέρ Κιουρί».
Λίγο καιρό μετά, τον Μάιο του 1894 ο Πιέρ έκανε πρόταση γάμου στη Μαρία Σκουοντόφσκα, αλλά εκείνη απάντησε αρνητικά λόγω της προοπτικής να εγκαταλείψει για πάντα τη βαρσοβία και τον πατέρα της.
Τελικά, μετά από ένα χρόνο, η Μαρία αποδέχθηκε την πρόταση του Πέτρου και παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο του Παρισιού.
Αμέσως έφυγαν για τον μήνα του μέλιτος: Τον γύρο της Γαλλίας με ποδήλατα.
Από τότε η Μαρία Σκουοντόφσκα απέκτησε το επώνυμο Κιουρί, με το οποίο έγινε ευρέως γνωστή. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1897 απέκτησαν την κόρη τους Ειρήνη και το 1903 την δεύτερη κόρη τους, Εύα (πέθανε σε ηλικία 102 ετών το 2007).
Μετά τον γάμο της με τον Πιέρ Κιουρί η Μαρία συνέχισε τις επιστημονικές έρευνές της, καθώς στην ανατροφή των δύο παιδιών τους βοήθησε ο πατέρας του Πιέρ, ο οποίος ήταν χήρος.
Οι δύο τους τιμήθηκαν από κοινού με Νόμπελ, για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου του 1911, η Μαρία Κιουρί τιμάται με το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δυο νέων στοιχείων, του ραδίου και του πολωνίου.
Σε αυτή τη βράβευσή της, ο Πιερ δεν ήταν παρών. Είχε φύγει από τη ζωή, πέντε χρόνια πριν, το 1906, όταν παρασύρθηκε από άμαξα.
Η Μαρία Κιουρί πέθανε στις 4 Ιουλίου 1934, στο σανατόριο στο Πασί, στο Haute-Savoie, από απλαστική αναιμία που πιστευόταν ότι είχε προκληθεί από την μακρόχρονη έκθεσή της στην ακτινοβολία
Όσον αφορά στις κόρες τους, η Ιρέν Ζολιό Κιουρί και ο σύζυγός της Φρεντερίκ Ζολιό ακολούθησαν την ίδια καριέρα και βραβεύτηκαν με Νόμπελ Χημείας το 1935 για την σύνθεση νέων ραδιενεργών στοιχείων.
Η άλλη κόρη τους Εύα έγραψε μία βιογραφία για την μητέρα τους. Επίσης η εγγονή τους Ελέν έγινε πυρηνικός φυσικός και ο εγγονός τους Πιερ-Ζολιό βιοχημικός.
Άλλωστε ο έρωτας που ήταν η αρχή γι αυτή την οικογένεια, ξεκίνησε και στηρίχθηκε στην Επιστήμη…