Όταν η μόδα των selfie φωτογραφιών γίνεται για κάποιους εμμονή τότε είναι αναμενόμενο να υπάρξουν συνέπειες και δυστυχώς κάποιες φορές θανατηφόρες.
Οι selfie έχουν γίνει κάτι σαν επιδημία της εποχής και είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι το περασμένο έτος ανέβηκαν στο google photos περίπου δισεκατομμύρια από αυτές!
Δυστυχώς όμως αυτή η εμμονή κάποιων κόστισε και τη ζωή τους και ο αριθμός των νεκρών που σχετίζονται με τις selfie ολοένα και αυξάνεται.
Το 2014 15 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μας τέτοιας φωτογραφίας.
Το επόμενο έτος το 2015 ο αριθμός ανέβηκε σε 39 νεκρούς.
Τους πρώτους 8 μήνες του 2016 σημειώθηκαν 73 θάνατοι.
Την σχετική έρευνα ξεκίνησε η Hemank Lamba από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Pittsburgh.
Η ομάδα του πανεπιστημίου μελέτησε τις συνθήκες θανάτου που σχετίζονται με selfie με σκοπό να “ξυπνήσουν” κάποιοι άνθρωποι που τους έχει γίνει εμμονή.
Ξεκίνησαν με έρευνα σε μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο. Όρισαν ως θάνατο λόγω selfie το θάνατο ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων, ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί αν δεν είχαν τραβήξει τη φωτογραφία.
Προκειμένου να είναι αξιόπιστη η έρευνα πήραν στοιχεία από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται στην κορυφή των 5000 βάσει στοιχείων της ALEXA ή στο top 100
σε κάθε χώρα που εξετάστηκε.
Η παλαιότερη αναφορά για θάνατο λόγω selfie έγινε τον Μάρτιο του 2014 και συνολικά βρήκαν 127 περιστατικά.
Η βάση δεδομένων που δημιούργησαν δίνει την τραγική πρωτιά στην Ινδία με 76 θανάτους. Ακολουθεί με 9 το Πακιστάν, 8 οι ΗΠΑ και 6 η Ρωσία.
Συχνότερη αιτία θανάτου η πτώση από ύψος, καθώς πολλοί βγάζουν φωτογραφίες σε άκρες γκρεμών ή ανεβασμένοι σε ψηλά κτίρια.
Επίσης κάποιοι θάνατοι σχετίζονται με βουτιά σε νερό από ψηλά.
Ιδιαίτερα στην Ινδία, πολλοί έχουν σκοτωθεί από διερχόμενα τρένα. Η εξήγηση σε αυτό είναι ότι κεί υπάρχει η… λόξα να βγάζουν selfie με κάποιον φίλο ή ταίρι, μπροστά από ένα συρμό γιατί συμβολίζει το δέσιμο για πάντα…
Σε ΗΠΑ και Ρωσία οι θάνατοι σχετίζονται και με όπλα.
Τελικός στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να δημιουργήσει μια εφαρμογή που θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο της φωτογραφίας καθώς μέσω κάποιων αλγόριθμων θα έχουν καταχωρηθεί τα θανατηφόρα περιστατικά. Όπως λένε μπορεί η προειδοποίηση να λειτουργήσει με επιτυχία 70%.
Βέβαια αν δεν έχεις μυαλό στο κεφάλι μπορεί να δοκιμάσεις αν λειτουργεί η εφαρμογή και αν σε γλιτώνει ή όχι από το θάνατο…