Προκάλεσε το θαυμασμό…
Ειδικοί από όλο τον κόσμο έτρεξαν να το μελετήσουν…
Για λίγο θεωρήθηκε ως μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Μέχρι που στις 2 Φεβρουαρίου του 1870 αποκαλύφθηκε ότι ήταν απλά μια φάρσα…
Μία φάρσα που κέρδισε τελικά μια θέση σε μουσείο και έναν τίτλο.
Γιατί ο «Γίγαντας του Κάρντιφ», βρίσκεται πλέον στο Farmer’s Museum στο Cooperstown της Νέας Υόρκης και έχει καταχωρηθεί ως «Η Μεγαλύτερη Φάρσα της Αμερικής».
Ο γίγαντας του Cardiff είναι ένα ψεύτικο απολίθωμα ενός προκατακλυσμιαίου γίγαντα, ύψους τριών περίπου μέτρων και με πόδια μήκους 53 εκατοστών, το οποίο «ήρθε στο φως» το 1869.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σμιλευμένη πλάκα γύψου και δημιουργήθηκε ένα με δυο χρόνια πριν την “ανακάλυψη” του…
Όλα ξεκίνησαν από τον George Hull, έναν άθεο κατασκευαστή πούρων, ο οποίος μια μέρα, σε μια θρησκευτική συγκέντρωση Μεθοδιστών, διαφώνησε έντονα με έναν ιερέα για ένα εδάφιο στη Βίβλο, που ανέφερε ότι κάποτε στη Γη υπήρχαν γίγαντες.
Τότε κι εκείνος, για να «απαντήσει» στον παπά, αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του «Γολιάθ».
Στη συνέχεια το έθαψε στη φάρμα του μακρινού συγγενή του Stubb Newell, στο Cardiff της Νέας Υόρκης όπου και «ανακαλύφθηκε», όταν «τυχαία» ζήτησε από δύο εργάτες να σκάψουν ένα πηγάδι στο συγκεκριμένο σημείο…
Αμέσως στο χώρο βρέθηκαν ειδικοί, που πολύ σύντομα υποπτεύθηκαν ότι το «απολίθωμα» ήταν πλαστογράφημα…
Αυτό όμως δεν πτόησε τους επισκέπτες που πλήρωναν 50 cents για να δουν τον “Γολιάθ”, καθώς υπήρχε φήμη πως το “απολίθωμα” ήταν απόδειξη της ακρίβειας της Βίβλου για τους γίγαντες όπως ο Γολιάθ.
Τα κέρδη άρχισαν να είναι πολλά και ο Γολιάθ αποδείχθηκε πολύτιμος. Μέσα σε μια εβδομάδα από την “ανακάλυψη” του, ο Newell πούλησε τα 3/4 του μεριδίου του από το γίγαντα σε ένα συνδικάτο στο Syracuse της Νέας Υόρκης για $30.000.
Μάλιστα, το πλαστογράφημα απέκτησε και δικό του… πλαστογράφημα, καθώς όταν ο P.T. Barnum προσφέρθηκε να νοικιάσει το γίγαντα για τρεις μήνες και να τον πάρει μαζί του στην περιοδεία του τσίρκου του και ο Newell και το Συνδικάτο δεν δέχτηκαν, εκείνος έβαλε να φτιάξουν ένα αντίγραφο και χρέωνε ανθρώπους για να το δουν!
Το περίεργο είναι ότι κάποια στιγμή, οι δυο γίγαντες ήταν ταυτόχρονα σε επίδειξη στη Νέα Υόρκη, με το πλαστό του… πλαστού του Barnum, να έχει πιο πολλούς επισκέπτες.
Τελικά, στις 2 Φεβρουαρίου του 1870 ανακοινώθηκε και επίσημα η απάτη, καθώς κάποιος ειδικός μετά από σχολαστική εξέταση διαπίστωσε ότι υπήρχαν φρέσκα σημάδια από εργαλεία….
Αν και προϊόν μίας φάρσας ο «Γίγαντας του Κάρντιφ», κατάφερε τελικά να κερδίσει μία θέση στην ιστορία και αυτό ούτε ο δημιουργός του δεν θα το φανταζόταν…