Η ζωή της είχε προδιαγραφεί. Μία εύπορη οικογένεια της Φλωρεντίας και ένα μέλλον… ευτυχίας, μέσα από έναν προδιαγεγραμμένο γάμο.
Όμως εκείνη δεν ακολούθησε το πρόγραμμα. Ακολούθησε την ανάγκη της να βοηθά. Αυτό έκανε σε όλη της τη ζωή και μάλιστα με τόση επιτυχία που ακόμα και ένας αστεροειδής πήρε το όνομά της.
Γιατί πίσω από τον αστεροειδή 3122 Φλόρενς, βρίσκεται η πρωτεργάτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ.
Η «Κυρία με την Λάμπα» όπως την έλεγαν οι στρατιώτες στον πόλεμο της Κριμαίας, καθώς φρόντιζε τους ασθενείς της όλο το 24ωρο, ακόμα και τις βραδινές ώρες, όταν περιφερόταν στα δωμάτια με μία λάμπα πετρελαίου, αφιέρωσε τη ζωή της στο να αλλάξει δραστικά τις κάκιστες υγειονομικές συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων του καιρού της.
Η Φλόρενς γεννήθηκε σε μια πλούσια βρετανική οικογένεια και μεγάλωσε σε μια βίλα στη Φλωρεντία. Όταν στα 20 χρόνια της δήλωσε στον πατέρα της πως ήθελε να γίνει νοσηλεύτρια, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι ένα τέτοιο επάγγελμα δεν αρμόζει στη δική τους κοινωνική τάξη. Την ίδια ώρα της ανακοίνωσε ότι την είχε ήδη προξενέψει. Η Φλόρενς αρνήθηκε το γάμο αυτό και αποφάσισε να σπουδάσει νοσηλευτική στο Κάιζερσβερτ, κοντά στον Ρήνο, αλλά και σε διάφορα νοσοκομεία της Αγγλίας και της Γαλλίας.
Στις αρχές του 1850, η Ναϊτινγκέιλ πιάνει δουλειά ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο του Middlesex στο Λονδίνο. Εκείνη την εποχή, η Βρετανική πρωτεύουσα μαστιζόταν από την χολέρα. Ο τρόπος που χειρίστηκε εκείνη την επιδημία χολέρας θεωρείται υποδειγματικός, καθώς αντιλαμβανόταν πως οι κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα συντελούσαν στην περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Η συναναστροφή της μάλιστα με ασθενείς είχε σαν αποτέλεσμα να πληγεί και η δική υγεία.
Όταν ανάρρωνε από την αρρώστια, τον Οκτώβριο του 1853 ξεσπά ο Πόλεμος της Κριμαίας, με τους Βρετανούς να μάχονται κατά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για τον έλεγχο των οθωμανικών εδαφών.
Εκείνη την εποχή, καμιά γυναίκα νοσοκόμα δεν υπηρετούσε μάλιστα στα νοσοκομεία της Κριμαίας, καθώς το κακό παρελθόν των γυναικών στο στράτευμα ανάγκασε το επιτελείο του βρετανικού στρατού να μην προσλάβει άλλες.
Η Φλόρενς στη διάρκεια εκείνου του Πολέμου καταφέρνει να αναλάβει θέση προϊσταμένης στο νοσοκομείο Κινγκς Κόλλετζ. Λίγο καιρό μετά φεύγει – επικεφαλής 28 νοσοκόμων- για το μέτωπο…
Φτάνοντας στο νοσοκομείο της βρετανικής βάσης στην Κωνσταντινούπολη, κατάλαβε ότι οι συνθήκες ήταν πολύ χειρότερες απ’ όσο είχε αρχικά υπολογίσει και ότι οι περισσότεροι στρατιώτες πέθαιναν από τις συνθήκες που επικρατούσαν στο νοσοκομείο.
Η Ναϊτινγκέιλ φροντίζει για την καθαριότητα του χώρου, ενώ αναγκάζει τους ιθύνοντες να φέρουν προμήθειες. Η ίδια περιφέρεται ακούραστα όλη μέρα στους διαδρόμους, ενώ το βράδυ κυκλοφορεί με μια λάμπα για να ελέγχει την κατάσταση των ασθενών. Οι στρατιώτες την αποκαλούν «Κυρία με τη Λάμπα» και «Άγγελο της Κριμαίας»…
Χάρη στη δράση της ο δείκτης θνησιμότητας του νοσοκομείου μειώνεται κατά 2/3…
Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Αγγλία και αποσύρθηκε στην προσωπική της ζωή.
Το 1908, σε ηλικία 88 ετών, της απονέμεται το παράσημο τιμής από τον βασιλιά Εδουάρδο, ενώ τον Μάιο του 1910 λαμβάνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον βασιλιά Γεώργιο για τα 90ά της γενέθλια…
Πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1910.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά, το όνομά της δόθηκε στον αστεροειδή 3122 Φλόρενς, που ανακαλύφθηκε το 1981. Επίσης το όνομά της έχει δοθεί στο ομώνυμο μετάλλιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, στο Ηλεκτρονικό λίθιο και σε τέσσερα νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη…