«Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνουμε ή κρύβουμε τη συμπόνια μας είναι αυτός που προσδιορίζει τη ζωή μας»…
«Τόσα πολλά λόγια, λοιπόν, γιατί δεν μπορώ να σε αγγίξω. Αν μπορούσα να κοιμηθώ με τα χέρια μου τυλιγμένα στο κορμί σου, το μελάνι θα έμενε στο μπουκάλι»…
Ανήθικο με σκανδαλώδεις περιγραφές και ωμές λέξεις…
Αυτό ήταν -για τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου- το βιβλίο του Ντέιβιντ Χ. Λόρενς «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι».
Αποτέλεσμα: Αν και το έργο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1928, μόλις το 1960 έληξε η δικαστική διαμάχη για την κυκλοφορία του…
Οι εκδόσεις Penguin Books χρειάστηκε να εμπλακούν σε μία μεγάλη δικαστική περιπέτεια, απλά και μόνο επειδή θέλησαν να κυκλοφορήσουν ένα βιβλίο.
Μία περιπέτεια που έχει καταγραφεί στις μαύρες σελίδες της λογοκρισίας…
«Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι” δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1928 στη Φλωρεντία και ο τίτλος που είχε σκοπό να του δώσει ο συγγραφέας του ήταν Tenderness (Τρυφερότητα). Όταν ήρθε η στιγμή να κυκλοφορήσει στην Αγγλία, άρχισαν τα προβλήματα, καθώς, παρά το γεγονός πως ο εκδοτικός οίκος έστειλε ένα αντίτυπο του βιβλίου στη Σκότλαντ Γιάρντ, εκείνοι το είχαν ήδη προμηθευτεί και το είχαν διαβάσει εξονυχιστικά. Το… πόρισμά τους, καταπέλτης: Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε ανήθικο, επειδή περιέχει ωμές και σκανδαλώδεις περιγραφές των σεξουαλικών πράξεων και ένα πλήθος «αισχρών» λέξεων.
Οι εκδόσεις Penguin Books σύρθηκαν στα δικαστήρια, γεγονός που καταδικάστηκε από το σύνολο των ανθρώπων του πνεύματος, που χαρακτήρισε την μήνυση, προσβολή για την ελευθερία της σκέψης.
Πολλοί συγγραφείς, κριτικοί, καθώς και διάφορα δημόσια πρόσωπα παρουσιάστηκαν ως μάρτυρες στη δίκη, προσπαθώντας να αποδείξουν τη λογοτεχνική αξία του έργου και να καταρρίψουν την κατηγορία της σκανδαλοθηρίας. Ο συγγραφέας δε ζούσε για να υπερασπιστεί το έργο του στο δικαστήριο…
Τελικά, η δίκη είχε αίσια έκβαση, οι εκδότες αθωώθηκαν και το βιβλίο κυκλοφόρησε 30 χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα του…
Η ημερομηνία 2 Νοεμβρίου 1960, που εκδόθηκε η αθωωτική απόφαση, σήμανε ένα μεγάλο βήμα στην καταπολέμηση της λογοκρισίας…