Σήμερα αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμωνιάτικους προορισμούς. Όμως κάπου εκεί, στην άκρη του υπέροχου τοπίου, υπάρχει ένα μνημείο, όπου δεκάδες ονόματα και ηλικίες σου σπαράζουν την καρδιά, θυμίζοντας πως, κάποτε, το φόντο αυτό είχε βαφτεί με αίμα. Σε μία από τις πιο άνανδρες πράξεις στο πλαίσιο του πολέμου.
Εκεί που τα όπλα στάθηκαν απέναντι ακόμα και σε παιδιά και έδειξαν την σκληρότητα τους…
Εκεί που η ιστορία κατέγραψε τη σφαγή των Καλαβρύτων…
Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 ένα ολόκληρο χωριό καταστράφηκε. Ο αντρικός πληθυσμός εκτελέστηκε , τα σπίτια κάηκαν και όσοι σώθηκαν, κυρίως γυναίκες, έζησαν σε όλη τη ζωή τους θρηνώντας την απόλυτη φρίκη, στην οποία μπορεί να οδηγήσει το χειρότερο από όλα τα πλάσματα. Ο άνθρωπος…
Η σφαγή των Καλαβρύτων αναφέρεται στην εξολόθρευση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της πόλης των Καλαβρύτων, από στρατιώτες της Γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Μία σφαγή για να ξεχρεωθεί ο θάνατος 77 Γερμανών αιχμαλώτων. Γιατί αυτό ήταν που οδήγησε σε μία από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας τον αιώνα που πέρασε. Τα αντίποινα για το θάνατο των γερμανών οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους αντάρτες…
Μετά από μια σειρά λάθος στρατιωτικών διαπραγματεύσεων, 77 Γερμανοί αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν ομαδικά στην άκρη μιας χαράδρας βάθους 80μ., δύο ώρες βορειοανατολικά από το Μάζι. Τα πτώματά τους ρίχτηκαν στη χαράδρα, όμως δύο αιχμάλωτοι επέζησαν και ο ένας κατάφερε να φτάσει μόνος στη μονάδα του.
Αυτή η εκτέλεση σήμανε την αρχή του τέλους για την πόλη των Καλαβρύτων.
Το εξαγριωμένο γερμανικό απόσπασμα που βρήκε τους νεκρούς ισοπέδωσε το Μάζι και εκτέλεσε 5 Έλληνες. Η επιχείρηση «Καλάβρυτα» με επικεφαλής τον ταγματάρχη Εμπερσμπέργκερ μόλις ξεκινούσε…
Οι Γερμανοί, στο δρόμο για τα Καλάβρυτα, εκτέλεσαν 143 άνδρες, στα χωριά Ρωγοί, Κερπινή, Άνω και Κάτω Ζαχλωρού, καθώς και στη Μονή Μεγάλου Σπηλείου. Επίσης έκαψαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Όταν έφθασαν στα Καλάβρυτα, κλείδωσαν όλες τις γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 14 στο σχολείο και διέταξαν όλους τους άνδρες από 14 και πάνω να παρουσιαστούν έξω από το χωριό. Εκεί τους εκτέλεσαν…
Περίπου 500 άντρες και έφηβοι άφησαν εκείνη την μέρα την τελευταία τους πνοή…
Σήμερα στη θέση του εγκλήματος διατηρείται μνημείο, ως ανάμνηση των πεσόντων και του φρικτού γεγονότος. Μαρμάρινες πλάκες γεμάτες ονόματα προκαλούν ακόμα και σήμερα πόνο και οργή σε όποιον βρεθεί εκεί…
Εκεί που ο άνθρωπος απέδειξε για άλλη μια φορά την αγριότητα του… Εκεί που τα όπλα έδειξαν τη δύναμή τους, απέναντι σε άοπλους. Εκεί που το μίσος δεν λυγίζει ακόμα και όταν το κοιτούν, φοβισμένα, παιδιά 15 και 16 ετών…