Ο μίστερ Σποκ, ο γνωστός ήρωας του Σταρ Τρεκ, είχε γεννηθεί στον πλανήτη Βούλκαν…
Μόνο που ο πλανήτης αυτός δεν υπάρχει.
Και ο Αϊνστάιν φρόντισε να το μάθουμε, κάνοντας μας να απορούμε:
Μα αν δεν υπάρχει ο Βούλκαν, πως υπάρχει ο μίστερ Σποκ;;;
Πέρα από το… τρομερό αυτό ερώτημα και πέρα από τη φαντασία, ο πλανήτης Βούλκαν αποτέλεσε -και για πολλούς, ακόμα αποτελεί- επιστημονικό θέμα συζήτησης.
Όλα ξεκίνησαν από τον μαθηματικό και αστρονόμο Λεβεριέ, γνωστό από την ανακάλυψη του Ποσειδώνα, αλλά και γενικότερα τις μελέτες του για τον Ερμή.
Ο Λεβεριέ ξεκίνησε να μελετά την κίνηση του Ερμή από το 1843, με μια έκθεση με τίτλο Détermination nouvelle de l ’orbite de Mercure et de ses perturbations (Ένας νέος προσδιορισμός της τροχιάς του Ερμή και των διαταραχών του).
Το 1859 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αργή μετάπτωση της τροχιάς του Ερμή γύρω από τον Ήλιο δεν μπορούσε να εξηγηθεί πλήρως από την νευτώνεια μηχανική και τις διαταραχές από τους γνωστούς πλανήτες και για αυτό πρότεινε διάφορες πιθανές εξηγήσεις.
Επικρατέστερη ήταν το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός άλλου πλανήτη (ή μιας σειράς από μικρότερα «σώματα»), σε μια τροχιά ακόμα πιο κοντά στον Ήλιο από ότι αυτή του Ερμή, που ευθύνονται για αυτήν τη διαταραχή.
Το γεγονός ότι ο Λεβεριέ είχε ήδη ανακαλύψει τον Ποσειδώνα με βάση τις διαταραχές στην τροχιά του Ουρανού οδήγησε τους αστρονόμους να πιστέψουν, εν μέρει, σε αυτή την πιθανή εξήγηση, και ο υποθετικός πλανήτης να πάρει ακόμη και όνομα, το όνομα Βούλκαν. Παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης δεν βρέθηκε ποτέ, η θεωρία του Λεβεριέ θεωρούνταν πιθανή.
Μέχρι που τα κατάστρεψε όλα ο… Αϊνστάιν.
Διότι εκείνος διατύπωσε τη θεωρία της σχετικότητας.
Και η θεωρία της σχετικότητας εξηγούσε την ανώμαλη μετάπτωση του Ερμή…
Άρα… δεν χρειαζόταν ο ενδιάμεσος πλανήτης και ο Βούλκαν –ο «Ήφαιστος» όπως ουσιαστικά είναι το όνομά του- απλά δεν υπήρχε!
Και κάπως έτσι, με μία… θεωρία ο μίστερ Σποκ έμενε χωρίς πλανήτη καταγωγής και εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε…
Που γεννήθηκε ο ήρωας της… φαντασίας μας;