Σήμερα το όνομά του παραπέμπει σε ένα από τα πιο γνωστά διεθνή πρακτορεία ειδήσεων…
Περίπου ενάμισι αιώνα πριν, εκείνος μετέδιδε μηνύματα με ταχυδρομικά περιστέρια…
Άλλωστε οι ειδήσεις έπρεπε να μεταδίδονται με… ταχύτητα και τα περιστέρια ήταν τουλάχιστον πιο γρήγορα από τα τρένα…
Ο Πάουλ Ρόιτερ το ήξερε αυτό…
Γιατί εκείνος ήξερε καλά από… ειδήσεις!
Ο Πάουλ Ρόιτερ (Paul Julius Freiherr von Reuter) γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1816 στο Κάσελ της Γερμανίας, από οικογένεια Εβραίων. Ο πατέρας του ήταν ραβίνος και εκείνος γεννήθηκε με το όνομα Ισραέλ Μπέρε Γιοσαφάτ. Το 1845 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ονομάστηκε Ιωσήφ Γιοσαφάτ, αλλά πολύ γρήγορα ασπάστηκε το χριστιανικό δόγμα σε τελετή στον γερμανικό λουθηρανικό ναό του Αγίου Γεωργίου και άλλαξε το όνομά του σε Πάουλ Γιούλιους Ρόιτερ.
Λίγο καιρό μετά παντρεύτηκε και έφυγε για το Παρίσι όπου εργάστηκε στο πρακτορείο ειδήσεων του Σαρλ-Λουί Αβάς (το μελλοντικό Agence France Presse).
Ο Ρόιτερ ίδρυσε αρχικά στο Άαχεν Ινστιτούτο Οικονομικών Πληροφοριών και μετέφερε μηνύματα από τις Βρυξέλλες ως το Άαχεν και αντίστροφα με ταχυδρομικά περιστέρια, καθώς εκείνα ήταν γρηγορότερα από τα τρένα που χρησιμοποιούνταν για το ταχυδρομείο και έτσι έφθαναν πολύ γρήγορα οι ειδήσεις από το χρηματιστήριο.
Το 1851 τα περιστέρια αντικαταστάθηκαν από τηλεγραφική σύνδεση μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης μέσω της Μάγχης. Η σύνδεση επεκτάθηκε στις νοτιοδυτικές ακτές της Ιρλανδίας, στην πόλη Κόρκ το 1863. Στο σημείο εκείνο ρίχνονταν κάνιστρα με ειδήσεις στη θάλασσα, από αμερικανικά σκάφη. Τα νέα μεταφέρονταν τηλεγραφικά προς το Λονδίνο.
Το 1851 ο Ρόιτερ επέστρεψε στο Λονδίνο και άνοιξε γραφεία στο Χρηματηστήριο του Λονδίνου, ενώ ίδρυσε το Reuters, ένα από τα σημαντικότερα πρακτορεία οικονομικών ειδήσεων διεθνώς.
Στις 17 Μαρτίου 1857 έγινε Βρετανός υπήκοος και το Σεπτέμβριο του 1871 του αποδόθηκε ο τίτλος του βαρώνου .
Ο Πολ Ρόιτερ πέθανε το 1899 στη βίλα του στη Νις της Γαλλίας και τάφηκε στο Κοιμητήριο του Δυτικού Νόργουντ στο Λονδίνο.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1999, το πρακτορείο Reuters τιμώντας την 100ή επέτειο από το θάνατο του ιδρυτή του, θεσμοθέτησε το πανεπιστημιακό βραβείο Ρόιτερ στη Γερμανία (Paul Julius Reuter Innovation Award).