Είναι γνωστός ως Δρ. Αισιόδοξος και αυτό γιατί πίστευε πάντα στο όνειρο του…
Και το όνειρό του ήταν η διεθνής επικοινωνία.
Για να καταλάβετε ακριβώς τι εννοώ, θα πρέπει μάλλον να το μεταφράσω αυτό το Δρ. Αισιόδοξος.
Γιατί είμαι σίγουρη ότι μόλις σας πως ότι αναφέρομαι στον Δρ. Εσπεράντο θα καταλάβετε..
Ο Δρ. Ludwig Zamenhof πίστευε ότι η κύρια αιτία της κοινωνικής αναταραχής ήταν τα προβλήματα στην επικοινωνία και γι΄αυτό θέλησε να φτιάξει μια γλώσσα για να ενώσει τους ανθρώπους.
Το ψευδώνυμο του γιατρού ήταν Δρ. Εσπεράντο, ο αισιόδοξος και η γλώσσα την οποία παρουσίασε ονομάστηκε έτσι.
Πρόκειται για την τεχνητή γλώσσα Εσπεράντο, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιουλίου του 1887, όταν ο Δρ. Ζαμένοφ δημοσίευσε το βιβλίο του “Η Διεθνής Γλώσσα του Δρ. Εσπεράντο”.
Οι τεχνητές γλώσσες δημιουργούνται και αναπτύσσονται βάση ενός σχεδίου, και αναμειγνύονται σε αυτές στοιχεία από διαφορετικές γλώσσες, ώστε η εκμάθησή τους από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται εύκολη.
Η Εσπεράντο είναι η πιο γνωστή τεχνητή γλώσσα, η οποία ομιλείται σήμερα από ανθρώπους που ζουν σε περισσότερες από 120 χώρες.
Παρά το γεγονός ότι αποτελεί την πιο πετυχημένη προσπάθεια να αναπτυχθεί μία τεχνητή γλώσσα η Εσπεράντο έχει και τα αρνητικά της στοιχεία, με βασικότερο το γεγονός ότι το 70% του λεξιλογίου της έχει λατινική ρίζα, ενώ έχει ξεκάθαρα σχεδιαστεί πάνω στο μοντέλο των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
Η Εσπεράντο γράφεται με μία ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του Λατινικού αλφαβήτου, το οποίο δεν περιλαμβάνει τα γράμματα q, w, x, ή y, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουμε μη ενσωματωμένα ξενικά ονόματα.
Το 28-γραμμάτων αλφάβητο είναι: a b c ĉ d e f g ĝ h ĥ i j ĵ k l m n o p r s ŝ t u ŭ v z
Παρ’ ότι δεν έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς, χρησιμοποιείται στο εμπόριο, την αλληλογραφία, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τα συνέδρια, την λογοτεχνία, στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Η Εσπεράντο είχε μια συνεχόμενη χρήση από μια κοινότητα που υπολογίζεται μεταξύ 100.000 και 2 εκατομμυρίων ομιλητών για παραπάνω από έναν αιώνα, και κατά προσέγγιση χιλίων ανθρώπων που την έχουν ως μητρική γλώσσα, αν και καμία χώρα δεν την έχει υιοθετήσει ως επίσημη γλώσσα.
Η Google προσφέρει αναζήτηση για σχετικές ιστοσελίδες μέσω ενός Εσπεράντο portal, ενώ είναι γλώσσα διδασκαλίας σε ένα πανεπιστήμιο, την Διεθνή Ακαδημία Επιστημών στο Σαν Μαρίνο.
Όσο για το πώς θα πούμε Εσπεράντο στα… εσπεράντο;
Πείτε ότι μιλάτε Internacia Lingvo και –τουλάχιστον στο Σαν Μαρίνο- κάποιοι θα σας καταλάβουν…