Ο λόρδος Μπάιρον ερωτεύτηκε κάποτε μία κοπέλα…
Μέχρι εδώ όλα καλά και συνηθισμένα, καθώς ο Μπάιρον, ως γνωστόν, ήταν και… επιρρεπής στον έρωτα.
Η κοπέλα αυτή είχε και μία ξαδέρφη.
Και η ξαδέρφη της ήταν η Μαίρη Σέλλεϋ.
Η Μαίρη με τον σύντροφό της, ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ, αποφάσισαν το καλοκαίρι του 1816 να κάνουν διακοπές στην Ελβετία, σε μία βίλα, όπου φιλοξένησαν τον φίλο τους και εραστή της ξαδέλφης της Μαίρης, τον Λόρδο Βύρωνα.
Κανείς βέβαια δεν ήξερε πως ουσιαστικά αυτή η φιλοξενία θα σήμαινε την αρχή της γέννησης του Φρανκενστάιν …
Γιατί, αν και καλοκαίρι, ο καιρός δεν ήταν καλός και οι παραθεριστές αναγκάστηκαν να περάσουν ένα μεγάλο μέρος των διακοπών τους κλεισμένοι μέσα στο σπίτι.
Οι ώρες δεν περνούσαν –ίντερνετ και τηλεόραση δεν υπήρχαν βλέπετε!!!- και τότε ο Μπάιρον σκέφτηκε να παίξουν ένα παιχνίδι: Να γράψει ο καθένας τους μία τρομαχτική ιστορία.
Οι μέρες περνούσαν, οι υπόλοιποι διάβαζαν τις ιστορίες τους, όμως η Μαίρη δεν έβρισκε τίποτα.
Ώσπου μία μέρα, άρχισαν να συζητούν για την πιθανότητα ο ηλεκτρισμός να επαναφέρει έναν άνθρωπο στη ζωή. Εκείνο το βράδυ, όλα άλλαξαν.
Γιατί εκείνο το βράδυ, στο μυαλό της Μαίρης γεννήθηκε ο Φρανκενστάιν .
Λίγους μήνες μετά, στις 30 Δεκεμβρίου του 1816, η Μαίρη και ο Πέρσι -μετά από μία θυελλώδη ερωτική σχέση και ένα δικό του διαζύγιο-τελικά παντρεύτηκαν και η ή τους συνεχίστηκε χωρίς καμία διαφορά.
Όμως η Μαίρη έγραφε στο μεταξύ την ιστορία που γεννήθηκε εκείνο το βράδυ στο μυαλό τους και μετά από δύο ολόκληρα χρόνια την εξέδωσε, αρχικά χωρίς το όνομά της, καθώς οι γυναίκες τον 19ο αιώνα δεν αντιμετωπίζονταν ως ικανές να γράψουν ένα τέτοιο έργο.
Ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε ότι εκείνη ήταν η συγγραφέας, οι περισσότεροι κριτικοί υποστήριζαν ότι ήταν ο Σέλλεϋ αυτός που το έγραψε και απλά έδωσε την αναγνώριση στη γυναίκα του.
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν είχε όμως σημασία.
Η Μαίρη Σέλλευ ήταν η συγγραφέας, ο Φρανκενστάιν ένα από τα πιο γνωστά τέρατα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ο λόρδος Μπάιρον η αφορμή για τη γέννηση ενός αριστουργήματος…