Η Ιαπωνία υπέγραψε την παράδοσή της στις 15 Αυγούστου του 1945 μετά τις ρίψεις των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, για κάποιους στρατιώτες της όμως ο πόλεμος συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια ακόμα.
Ο ανθυπολοχαγός Χίρου Ονόντα πρέπει είναι ο τελευταίος στρατιώτης που παραδόθηκε αφού συνέχισε να βρίσκεται ένστολος και οπλισμένος μέχρι και τη δεκαετία του ΄70!
Η ιστορία του είναι καταπληκτική και αποτυπώνει την ιαπωνική νοοτροπία.
Ο 22χρονος ανθυπολοχαγός βρισκόταν στο νησί Lubang στις Φιλιππίνες τον Δεκέμβριο του 1944. Η εντολή που είχε λάβει από τους ανωτέρους του, ήταν να κάνει σαμποτάζ στον εχθρό.
Οι σύμμαχοι τον Φεβρουάριο του 1945 κατέλαβαν το νησί και ο Ονόντα μαζί με τρεις άνδρες κατέφυγε σε βουνά για να κάνει ανταρτοπόλεμο.
Επιβίωναν τρώγοντας μπανάνες, γάλα καρύδας και μερικά ζώα που άρπαζαν από ντόπιους.
Μετά τη συνθηκολόγηση και το τέλος του πολέμου η ομάδα του Ονόντα έβρισκε κάποια φυλλάδια που έριχναν αεροπλάνα που καλούσαν τους ένοπλους να παραδοθούν γιατί ο πόλεμος τελείωσε.
Ο Ονόντα θεώρησε ότι είναι τέχνασμα των συμμάχων στο πλαίσιο ψυχολογικού πολέμου και συνέχισαν την αποστολή του.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1950 ένας από τους συντρόφους του παραδόθηκε. Άλλος σκοτώθηκε το 1954 και ο τελευταίος το 1972 σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, όταν έκαναν επιθέσεις σε καταστήματα για να βρουν τρόφιμα.
Ο Ονόντα έμεινε ο τελευταίος πολεμιστής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρήθηκε ένας ζωντανός θρύλος.
Το 1974 ένας δημοσιογράφος, ο Norio Suzuki, βρέθηκε στο νησί με σκοπό να εντοπίσει τον υπολοχαγό στο καταφύγιό του στη ζούγκλα.
Στις 20 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους κατάφερε να τον βρει και να κερδίσει τη φιλία του.
Του εξήγησε ότι πρέπει να παραδοθεί και εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι για να το κάνει πρέπει να πάρει εντολή από τον διοικητή του!
Ο Suzuki επέστρεψε στην Ιαπωνία και με τη βοήθεια της κυβέρνησης βρήκαν τον διοικητή του. Ο πρώην διοικητής του Yoshimi Taniguchi, ήταν πλέον ένας γεράκος υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο. Η διαταγή παράδοσης έγινε από τον ίδιο τον πρώην διοικητή που ταξίδεψε μέχρι το νησί των Φιλιππίνων.
Στις 9 Μαρτίου του 1974 ο Ονόντα παρέδωσε το σπαθί του στον Πρόεδρο των Φιλιππίνων και έληξε και για εκείνον ο πόλεμος 29 χρόνια αργότερα.
Για όσα έπραξε κατά τη διάρκεια της δράσης του στο νησί και για τους περίπου 30 ανθρώπους που είχε σκοτώσει ο ίδιος και οι σύντροφοί του πήρε χάρη από τον πρόεδρο της χώρας.
Επέστρεψε στην Ιαπωνία όπου τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα.
Αργότερα ίδρυσε μια σχολή επιβίωσης στην άγρια φύση. Έγινε σύμβολο για την Ιαπωνία για την αφοσίωσή του στο καθήκον και την πατρίδα και πέθανε το 2014 σε ηλικία 91 ετών.