Έζησε τέσσερις αιώνες πριν και ήταν ένα απλός κληρικός…
Όμως το όνομά του έμεινε στην ιστορία και συνδέθηκε με την τύχη του πλανήτη…
Γιατί εκείνος ήταν ο Τζον Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο που πήρε το όνομά του αποφοίτησαν μερικοί από τους ανθρώπους που αποφάσισαν για την τύχη μας…
Και όχι μόνο…
Εκείνος όμως, δεν έμαθε ποτέ πως ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστήμια του κόσμου ονομάζεται Χάρβαρντ, εξαιτίας της διαθήκης του…
Ο Τζον Χάρβαρντ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 26 Νοεμβρίου του 1607 και το 1625, όταν ξέσπασε πανούκλα, πήγε στο Κέιμπριτζ.
Εκεί χειροτονήθηκε κληρικός και λίγα χρόνια μετά, το 1637, ως ιερέας πλέον και μαζί με τη γυναίκα του πήγαν στην Αμερική και έζησαν στην Μασαχουσέτη. Μόλις ένα χρόνο μετά, το 1638, ο Τζον Χάρβαρντ πέθανε από φυματίωση. Στη διαθήκη του δώριζε στο κολέγιο με το όνομα New College (Νέο Κολλέγιο), που είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του μόλις το 1636, 400 βιβλία και 779 λίρες στερλίνες.
Ήταν η πρώτη δωρεά που γινόταν στο Κολέγιο και για αυτό αποφασίστηκε να ονομαστεί Χάρβαρντ προς τιμήν του ευεργέτη του.
Σήμερα στην Αυλή του πανεπιστημίου υπάρχει ένα άγαλμα με την επιγραφή «John Harvard» και μάλιστα οι φοιτητές το αγγίζουν περνώντας από μπροστά του, καθώς όπως λέγεται, θα τους φέρει τύχη…
Πάντως, για την ιστορία, το «μοντέλο» για το άγαλμα αυτό δεν ήταν κάποια απεικόνιση ή περιγραφή του Τζον Χάρβαρντ.
Γιατί, στην πραγματικότητα, το άγαλμα απεικονίζει έναν φοιτητή του Πανεπιστημίου…
Συγκεκριμένα, όταν το 1884, ο Daniel Chester French φιλουτέχνησε το συγκεκριμένο άγαλμα, χρησιμοποίησε ως μοντέλο, για το κεφάλι, τον φοιτητή Sherman Hoar…
Στις 13 Μαρτίου 1639 πήρε επισήμως το όνομα Harvard College, ενώ πρώτη επίσημη αναφορά του ως Πανεπιστήμιο –και όχι πλέον Κολέγιο- Χάρβαρντ έγινε στο νέο Σύνταγμα της Μασαχουσέτης, το 1780.
Τη σημερινή του μορφή ως σύγχρονο ερευνητικό πανεπιστήμιο την έλαβε όταν ήταν πρόεδρός του ο Τσαρλς Γουίλιαμ Έλιοτ, την περίοδο 1869-1909.
Σήμερα, τέσσερις αιώνες μετά, το Χάρβαρντ, το παλαιότερο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ έχει 6.500 προπτυχιακούς και 12.250 μεταπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερους από 270.000 αποφοίτους, οι οποίοι και συνεργάζονται στενά μέσω του δικτύου αποφοίτων, ενώ το καταπίστευμα του πανεπιστημίου, μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση των κεφαλαίων του κατά την δεκαετία του 1990, φτάνει τα 25,6 δις. Δολάρια!
Οι πιο διάσημοι απόφοιτοι…
Μα, το βασικότερο όλων είναι η πορεία των αποφοίτων του.
Πρόεδροι, σημαντικοί άνθρωποι της ιστορίας και του πνεύματος, αλλά και σταρ του κινηματογράφου, έχουν περάσει από τα έδρανά του.
Από τον Τζον Κένεντι και τον Χένρι Κίσσινγκερ έως τον σημερινό Πρόεδρο της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα (ο οποίος πήρε το πτυχίο του της νομικής (Juris Doctor) magna cum laude, δηλαδή με εξαιρετικές επιδόσεις στη Νομική Σχολή του Harvard, το 1991) και από τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, Αλ Γκορ και τον Φραγκλίνο Ντελάνο Ρούζβελτ, ήταν όλοι απόφοιτοι του Χάρβαρντ.
Δύο Πρόεδροι των Η.Π.Α., ο Τζον Κένεντι και ο Μπαράκ Ομπάμα, την εποχή που σπούδαζαν στο Χάρβαρντ:
Πολλοί άνθρωποι του πνεύματος και της Τέχνης είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ, όπως ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Τ.Σ.Έλιοτ, αλλά και ο κορυφαίος συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας και μουσικός παιδαγωγός Λέοναρντ Μπερνστάιν.
Όμως το Πανεπιστήμιο έχει δώσει τα… φώτα του και στον κινηματογράφο, αφού σε αυτό σπούδασαν πολλοί σταρ του Χόλυγουντ, βραβευμένοι μάλιστα με Όσκαρ. Ανάμεσά τους οι Τζακ Λέμον, Νάταλι Πόρτμαν και Μίρα Σορβίνο.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι, ενώ ξεκίνησαν τις σπουδές τους στο Χάρβαρντ, τελικά ποτέ δεν αποφοίτησαν από αυτό, δύο από τους πλουσιότερους σήμερα ανθρώπους στον κόσμο. Ο Μπιλ Γκέιτς και ο εμπνευστής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ …
Όσον αφορά στη χώρα μας, απόφοιτοι του Χάρβαρντ είναι πολλοί πολιτικοί , μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης…