Το ποια ήταν η διαστροφή του δεν είναι δύσκολο να το καταλάβετε, καθώς το λέει το όνομά του.
Άλλωστε σε εκείνον οφείλεται και ο όρος με τον οποίο την περιγράφουμε…
Ένας περίεργος άνθρωπος, ένας ιδιαίτερος συγγραφέας, ένας ψυχικά άρρωστος δημιουργός…
Ο Μάζοχ έγραφε έργα με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία και αυτό, για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερες προτιμήσεις, ήταν αρκετό για να τον κάνει διάσημο.
Αν και ουσιαστικά εκείνο που έμεινε στους αιώνες δεν είναι τα έργα του, αλλά η διαστροφή που πήρε το όνομά της από εκείνον…
Γιατί, από τον Μάζοχ προέκυψε ο Μαζοχισμός…
Ο (Leopold Ritter von Sacher-Masoch), γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1836 , στο Λβιβ από Ρωμαιοκαθολικούς γονείς. Ο πατέρας του ήταν Ισπανικής καταγωγής, διευθυντής της τοπικής Αυστριακής αστυνομίας και η μητέρα του Ουκρανή αριστοκράτισσα.
Αφιέρωσε τη ζωή του στη συγγραφή, ενώ ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα στις προσωπικές σχέσεις του, λόγω των περίεργων προτιμήσεων του…
Τα πρώτα του συγγραφικά έργα ήταν εθνικές μικρές ιστορίες με τίτλους παρμένους από το θέμα όπως “Γαλικιανές Μικρές Ιστορίες”, “Εβραϊκές Μικρές Ιστορίες”, “Πολωνικές Μικρές Ιστορίες” αλλα και μια σειρά από εθνικές “Δικαστικές Ιστορίες”.
Αργότερα άρχισε να συντάσσει την λεγόμενη “Κληρονομιά του Κάιν” ένα έργο ημιτελές αφού τελικά γράφτηκαν μόνο οι 2 από τις 6 ιστορίες. Μέσα στο έργο αυτό βρίσκεται και το Venus im Pelz (Η Αφροδίτη με τις γούνες), στο οποίο αποτυπώνονται οι φετιχιστικές και μαζοχιστικές του φαντασιώσεις.
Φαντασιώσεις τις οποίες προσπάθησε να κάνει πραγματικότητα τόσο με την γυναίκα του, όσο και με την ερωμένη του, τη βαρόνη Φάννι Πίστορ. Μαζί της είχε μάλιστα υπογράψει… συμβόλαιο, στο οποίο εκείνος γινόταν και επίσημα σκλάβο της για μια περίοδο έξι μηνών.
Ο μόνος του όρος; Εκείνη να φορά γούνες όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδικά όταν ήταν σε σκληρή διάθεση. Ο Λεοπόλδος πήρε το ψευδώνυμο “Γκρέγκορ” το όνομα ενός στερεότυπου αρσενικού υπηρέτη, και υποδυόταν τον υπηρέτη της βαρόνης.
Οι δύο τους ταξίδεψαν με τρένο για την Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως και στην «Αφροδίτη με τις Γούνες», εκείνος ταξίδεψε στην τρίτη θέση και η Βαρόνη στην πρώτη.
Ο Μάζοχ θέλησε να κάνει πραγματικότητα τις φαντασιώσεις του και με την πρώτη σύζυγό του, Αουρόρα φον Ρύμελιν, την οποία παντρεύτηκε το 1873. Το γεγονός ότι εκείνος ήθελε να είναι οι ερωτικές τους επαφές, όπως στο βιβλίο του και εκείνη αρνούνταν, τον έκανε να βαριέται στο γάμο του και τελικά να πάρει διαζύγιο.
Στη συνέχεια παντρεύτηκε την βοηθό του. Στο τέλος της ζωής του έπασχε από ψυχικά προβλήματα και κλείστηκε σε άσυλο, όπου και πέθανε στις 9 Μαρτίου του 1895.
Το όνομά του δόθηκε στη διαστροφή που ξέρουμε ως μαζοχισμός από τον αυστριακό ψυχίατρο βαρόνο Ρίχαρντ φον Κραφτ – Έμπινγκ, το 1886, στο βιβλίο του Psychopathia Sexualis.
Ο ίδιος δικαιολογούσε τη ονοματολογία αυτή ως εξής: “Αισθάνομαι ότι δικαιολογημένα αποκαλώ αυτήν τη σεξουαλική ανωμαλία “μαζοχισμό», γιατί ο συγγραφέας Ζάχερ-Μάζοχ κάνει συχνά αναφορά αυτής της διαστροφής, που μέχρι την εποχή του ήταν τελείως άγνωστη για τον επιστημονικό κόσμο ως τέτοια, στο υπόστρωμα των γραπτών του.
Ακολούθησα έτσι τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιστημονική διαμόρφωση του όρου αχρωματοψία (Δαλτονισμός), από τον Ντάλτον, που την ανακάλυψε”.
Ο Μάζοχ δυσαρεστήθηκε με αυτήν την ανάλυση του Κραφτ-Έμπινγκ, αλλά οι λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής ήταν άγνωστες μέχρι που η πρώην γυναίκα του, η Φον Ρύμελις, έγραψε τα απομνημονεύματα της το 1906, μετά τον θάνατο του, με τον τίτλο Η ομολογία της ζωής μου.