Μία από τις πιο όμορφες γυναίκες παγκοσμίως…
Μάτια, μαλλιά, σώμα… άψογα.
Μέσα στην μόδα, με έναν –κυριολεκτικά- κούκλο αρραβωνιαστικό…
Και… δουλευταρού, καθώς έχει κάνει τουλάχιστον 130 επαγγέλματα. Μέχρι και αστροναύτης έχει γίνει…
Η Barbie, το δημιούργημα της Ρουθ Χάντλερ (η οποία γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1916) είναι σίγουρα ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα όλων των εποχών.
Και όπου υπάρχει επιτυχία, υπάρχει πάντα και –τουλάχιστον – ένα δικαστήριο.
Στην περίπτωση όμως της πρώτης ενήλικης κούκλας, τα δικαστήρια ήταν παραπάνω από ένα και το πιο γνωστό από αυτά, έγινε… μετά μουσικής!
Διότι, η Mattel, η εταιρεία που κυκλοφορεί την κούκλα, στράφηκε κατά της MCA Records, με αφορμή το τραγούδι των Aqua «Barbie Girl», το οποίο μήνυσε για δυσφήμιση.
Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ισχυρίστηκαν πως οι Aqua παραβίασαν το εμπορικό σήμα της Barbie και το μετέτρεψαν σε σεξουαλικό αντικείμενο, αφού στους στίχους του τραγουδιού η Barbie περιγράφεται ως «blond bimbo». Επιπρόσθετα, όπως επεσήμαναν όλοι οι στίχοι αφήνουν σεξουαλικά υπονοούμενα («Kiss me here, touch me there, hanky panky»).
Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της εταιρίας παιχνιδιών δήλωσε στα MTV News πως «αν οι Aqua ή οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται να χορέψει με τις Barbie θα πρέπει να ρωτήσει πρώτα εμάς». Πάντως, οι εκπρόσωποι των Aqua τόνιζαν πως στο ένθετο του CD αναφέρεται ότι το τραγούδι προορίζεται ως «κοινωνικό σχόλιο». Η Mattel ζήτησε την απόσυρση όλων των δίσκων καθώς και τη διακοπή της προβολής του video-clip ισχυριζόμενη ότι το τραγούδι αμαυρώνει τη φήμη του εμπορικού της σήματος.
Τελικά, μετά από 5 χρόνια, το 2002 η Mattel έχασε τη δίκη, ενώ βρέθηκε και κατηγορούμενη, καθώς είχε παρομοιάσει την MCA Records με «ληστή τραπεζών», με αποτέλεσμα η δισκογραφική εταιρία να μηνύσει τη Mattel για συκοφαντική δυσφήμιση. Η υπόθεση έφτασε ως το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α και τον Ιανουάριο του 2003, ο δικαστής Alex Kozinski αποφάσισε ότι το τραγούδι «Barbie Girl» είναι παρωδία και προστατεύεται από την 1η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α. περί ελευθερίας του λόγου. Απέρριψε λοιπόν την αγωγή της Mattel, αλλά και την αγωγή που έκανε η MCA Records εναντίον της Mattel.
Για την ιστορία πάντως, η Barbie είναι και λίγο… δικομανής, καθώς η Mattel είχε μηνύσει και τον σκηνοθέτη Todd Haynes, ο οποίος το 1987 είχε χρησιμοποιήσει κούκλες Barbie για πρωταγωνίστριες της ταινίας μικρού μήκους «Superstar: The Karen Carpenter Story». Και σ’ εκείνη την υπόθεση, η Mattel έχασε τη δίκη.
Η ήττα όμως δεν της έβαλε μυαλό και το 1999 μήνυσε και τον καλλιτέχνη Tom Forsythe για μία σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Η διατροφική αλυσίδα της Barbie» (Food chain Barbie). Η εταιρεία έχασε τόσο τη δίκη όσο και 1.800.000€ που αναγκάστηκε να δώσει ως αποζημίωση στον Forsythe!
Food Chain Barbie:
Τελικά, η Mattel βγαίνει αρκετά ζημιωμένη από τις δίκες της.
Σε αντίθεση με τους Aqua πάντως, που μετά από όλη αυτή τη διαμάχη είδαν το τραγούδι τους να απογειώνεται. Το «Barbie Girl» (στο οποίο την παραγωγή, ενορχήστρωση και μίξη, την έκαναν οι Soren Rasted, Claus Norreen, Johnny Jam και Delgado), πούλησε παγκοσμίως πάνω από 8.000.000 αντίτυπα, ενώ στις 26 Οκτωβρίου του 1997, έριξε από την κορυφή το «Spice Up Your Life» των Spice Girls και ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας, όπου παρέμεινε τρεις εβδομάδες, πουλώντας πάνω από 1.200.000 αντίτυπα (πλατινένιο). Επίσης, έγινε Νο 1 στην Αυστραλία (210.000 πωλήσεις, 3 φορές πλατινένιο, και δεύτερο τραγούδι σε πωλήσεις όλη τη χρονιά), Βέλγιο (2ο τραγούδι σε πωλήσεις όλη τη χρονιά), Γαλλία (750.000 πωλήσεις, διαμαντένιο, 5ο τραγούδι σε πωλήσεις όλη τη χρονιά), Γερμανία (500.000 πωλήσεις, πλατινένιο), Ελβετία (60.000 πωλήσεις, πλατινένιο), Ιρλανδία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία (3ο τραγούδι σε πωλήσεις όλη τη χρονιά) και Σουηδία (60.000 πωλήσεις, 3 φορές πλατινένιο), Νο 2 στην Αυστρία (30.000 πωλήσεις, πλατινένιο), Νο 3 στη Φινλανδία και Νο 7 στον Καναδά. Στις Η.Π.Α. έφτασε στο Νο 7 και έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια που ήρθαν ποτέ από τη Δανία. Το «Barbie Girl» κυκλοφόρησε σε τουλάχιστον 7 διαφορετικές εκδοχές.
Ανάλογη ήταν και η επιτυχία του video-clip του τραγουδιού, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Νορβηγίδα τραγουδίστρια των Aqua, Lene Nystrom Rasted, που υποδύεται την Barbie, και ο rapper Rene Dif που υποδύεται τον Ken. Πρόκειται για τους ερμηνευτές του τραγουδιού.
Το video έτυχε μεγάλης προβολής από το MTV και βοήθησε σημαντικά την καριέρα του Δανού σκηνοθέτη Peder Pedersen, ο οποίος σχεδίασε την εμπνευσμένη από τα cartoons απεικόνιση του τραγουδιού.
Τον Μάρτιο του 2007 το τραγούδι ακούστηκε σε ένα επεισόδιο της αμερικάνικης σειράς κινουμένων σχεδίων Family Guy, όπου ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Bill Clinton τραγουδάει και χορεύει το «Barbie Girl» ενώ παίζει το παιχνίδι Dance Dance Revolution.
Έτσι η δεσποινίς (διότι… αστεφάνωτη την έχει τόσα χρόνια ο Κεν!!!) Μπάρμπαρα Μίλισεντ Ρόμπερτς, όπως είναι το πλήρες όνομα της Barbie, μπορεί να έσυρε τους Δανούς στα δικαστήρια, αλλά τους έκανε και διάσημους.
Γι αυτή την μήνυση, λογικά, δεν της κρατάνε κακία!!!