Απάντηση στο ερώτημα πόσα τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού προσπάθησε να δώσει το 1961 ο ερευνητής Anatole Frolow.
Το αποτέλεσμα της έρευνάς του συγκεντρώθηκε στο βιβλίο του La relique de la Vraie Croix. Recherches sur le développement d’un culte, δηλαδή Το λείψανον του Αληθούς Σταυρού. Έρευνες επί της εξελίξεως μίας λατρείας και το οποίο εκδόθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών στο Παρίσι.
Στις σελίδες του έχουν καταγραφεί όλες οι αναφορές και παραπομπές για κάθε κομμάτι του Σταυρού, ύστερα από λεπτομερή έρευνα σε όλα τα πρωτότυπα έργων των Πατέρων της Εκκλησίας, αλλά και σε αμέτρητα γραπτά και εκθέσεις εκκλησιών και μονών, απογραφές σχετικές με θρησκευτικούς θησαυρούς και γενικά σε οποιαδήποτε γραπτή πηγή.
Από τον πέμπτο μέχρι τον έβδομο αιώνα, κατέγραψε μόνο 54 αναφορές.
Μετά τον 12ο αιώνα και λόγω των σταυροφοριών οι αναφορές αυξάνονται κατακόρυφα.
Η εκτίμηση του ερευνητή καταλήγει ότι οι περισσότερες από τις σταυροθήκες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Ευρώπη είναι μεταγενέστερες του δέκατου αιώνα και φτάνουν στον αριθμό των 1150.
Ο Anatole Frolow, δεν απέκλεισε ο αριθμός σταυροθηκών με κομμάτια του ιερού συμβόλου της χριστιανοσύνης να ήταν μεγαλύτερος καθώς εκείνη την εποχή δεν είχε μεγάλες δυνατότητες να βρει στοιχειά για τις χώρες του ανατολικού μπλοκ όπως η Ρωσία.
Στον τόπο μας ο ίδιος κατέγραψε με βεβαιότητα την σταυροθήκη με τεμάχιο Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, κάτι που αποτελεί τον ιερότερο και σημαντικότερο θησαυρό της μονής.