Πόσο μπορεί να εξελίξει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ο άνθρωπος; Θα υπάρξει ένα σημείο που η εξέλιξή της θα ξεπεράσει τον άνθρωπο και τι σημαίνει αυτό;
Οι ειδικοί απαντούν ότι ως το 2060 υπάρχει πιθανότητα 50% η τεχνητή νοημοσύνη να μας ξεπεράσει σε όλα!
Η έρευνα που βασίστηκε στην άποψη 352 κορυφαίων ειδικών της τεχνολογίας αναφέρει ότι οδεύουμε για την πλήρη επικράτηση της τεχνολογίας με νοημοσύνη έναντι των ανθρώπων.
Ο λόγος για οχήματα χωρίς οδηγό, έξυπνες ή πανέξυπνες καλύτερα μηχανές που θα προβλέπουν και θα προνοούν για όλα και γενικά θα είναι καλύτερες από εμάς στην μετάφραση, έως το 2026 θα γράφουν καλύτερες εκθέσεις από τους μαθητές, έως το 2027 θα οδηγούν καλύτερα τις νταλίκες από τους φορτηγατζήδες, έως το 2031 θα είναι καλύτερες πωλήτριες στα καταστήματα λιανικής.
Το σενάριο τρόμου συνεχίζει ακόμα παραπέρα αναφέροντας ότι έως το 2049 θα γράφουν καλύτερα βιβλία μπεστ-σέλερ από τους συγγραφείς, ενώ έως το 2053 θα χειρουργούν καλύτερα και από έμπειρους γιατρούς χειρουργούς.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αυτή είναι η πρόβλεψη των ειδικών πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Κάτια Γκρέις.
Οι ειδικοί από την Ασία εμφανίζονται ακόμη πιο «βιαστικοί», εκτιμώντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους ανθρώπους σε 30 χρόνια, ενώ οι ειδικοί από τις ΗΠΑ μεταθέτουν αυτή την ημερομηνία 45 χρόνια πιο πίσω, δηλαδή μετά από 75 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κάπου στη μέση.
Αυτό που πρέπει να προβληματίσει το ανθρώπινο γένος είναι το πως θα χειριστεί την στιγμή που η υψηλής νοημοσύνης μηχανή που θα κατασκευάσει είναι τόσο έξυπνη που θα μπορεί να αυτομολήσει και να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τον δημιουργό της. Κάποια στιγμή δηλαδή καθώς όλα θα θα τα κάνουν καλύτερα οι μηχανές, θα μπορούν να αυτομετεξελιχθούν και καλύτερα. Τότε ίσως σημάνει την αντιστροφή των ρόλων και την επιστημονική φαντασία να γίνεται η ζοφερή πραγματικότητα του ανθρώπου – δούλου των μηχανών.