Ανατρέξτε σε εγκυκλοπαίδειες…
Κάντε “άνω κάτω” το διαδίκτυο.
Ψάξτε όπου μπορείτε…
Δεν θα βρείτε τίποτα.
Διότι την 5η Οκτωβρίου του 1582 δεν έγινε απολύτως τίποτα! Και αυτό είναι που κάνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία ιδιαίτερη. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ!
Η 5 Οκτωβρίου 1582 είναι μία… Τρίτη που –απλά- εξαφανίστηκε, καθώς είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου και η αμέσως επόμενη ημέρα η πρώτη του Γρηγοριανού- ήταν η 15η Οκτωβρίου. Άρα, οι ημέρες από τις 5 Οκτωβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου «δεν υπήρξαν ποτέ», καθώς απαλείφτηκαν.
Ο λόγος που χρειάστηκε η αλλαγή αυτή, ήταν το γεγονός πως, με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν κατά μία μέρα κάθε 128 χρόνια εξαιτίας ενός σφάλματος 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων που εμφάνιζε το χρόνο. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι κάποια στιγμή τα Χριστούγεννα θα έπεφταν φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα. Έτσι ο Πάπας Γρηγόριος 13ος αποφάσισε να αλλάξει το ημερολόγιο. Το νέο σύστημα πήρε το όνομά του και λέγεται Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Όμως, για να μπορέσει να ισχύσει το νέο ημερολόγιο και να επιτευχθεί ισορροπία μετά από το δεκατριών αιώνων -από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας- Ιουλιανό ημερολόγιο, έπρεπε να παραλειφθούν 10 ημέρες από το ηλιακό ημερολόγιο, από την 5η Οκτωβρίου έως και την 14η του ίδιου μήνα.
Οι αντιδράσεις για το Γρηγοριανό ημερολόγιο ήταν έντονες, καθώς οι μη Καθολικές χώρες αρνήθηκαν να το υιοθετήσουν. Τελικά οι μόνες χώρες που το υιοθέτησαν από τις 15 Οκτωβρίου 1582 ήταν η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αγγλία και Αμερική το αποδέχτηκαν το 1752, ενώ στην Ελλάδα, το Γρηγοριανό ημερολόγιο εφαρμόστηκε το 1923, όταν η 16η Φεβρουαρίου ονομάστηκε 1η Μαρτίου.