Μισό αιώνα ζωής συμπλήρωσε το «κομπιουτεράκι» τον πολύτιμο βοηθά σε κάθε αριθμητική πράξη και λογαριασμό.
Ήταν η εφεύρεση του φυσικού Τζακ Κίλμπι ο οποίος εργαζόταν στην ετιαρεία Texas Instruments. Μάλιστα όταν το παρουσίασε στους ανωτέρους του με περηφάνια, εκείνοι τον αγνόησαν επιδεικτικά.
Ήταν καλοκαίρι του 1958 όταν ο Κίλμπι ξεκίνησε την προσπάθεια να κατασκευάσει το πρώτο chip. Την επόμενη χρονιά ένας συνάδελφός του ο Ρόμπερτ Νόις, κατασκεύασε επίσης ένα chip. Κατέληξαν στα δικαστήρια για το ποιος είχε την πατέντα, με τη διαμάχη να κρατά αρκετά χρόνια.
Στις 29 Μαρτίου 1967 ο Αμερικανός επιστήμονας εμφανίζεται ενώπιον του διευθυντή της Texas Instruments και παρουσιάζει το «Cal Tech».
Ήταν ένα μαύρο αλουμινένιο κουτί σε μέγεθος βιβλίου. Ζύγιζε 1250 γραμμάρια και δούλευε με μπαταρίες. Μπορούσε να κάνει απλές πράξεις εξαψήφιων αριθμών.
Τα «κεφάλια» της εταιρείας δεν φάνηκαν να ενθουσιάζονται όμως έδωσαν την άδεια στην Canon να το κατασκευάσει έτσι τρία χρόνια αργότερα, το 1970 βγαίνει στην αγορά το «Pocketronic» με τιμή αγοράς στις ΗΠΑ 400 δολάρια αλλά στη Γερμανία περίπου 2.000 μάρκα!
Η παραγωγή του αυξανόταν και το κόστος του έπεφτε σταδιακά. Η αγορά το ζητούσε με τρελούς ρυθμούς και πωλούνταν εκατομμύρια κομμάτια κάθε χρόνο.
Πέρασαν χρόνια μέχρι το 1982 ο Τζακ Κίλμπι να μπει δίπλα στους μεγάλους Αμερικανούς εφευρέτες, όπως ο Τόμας Έντισον και οι αδελφοί Ράιτ.
Αν και η εφεύρεσή του διευκόλυνε τα Μαθηματικά ωστόσο το 2000 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Ακόμα και στις μέρες μας που όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν αριθμομηχανή, συνεχίζει να πωλείται το κομπιουτεράκι αυτή η μικρή συσκευή που έκανε ευκολότερο τον κάθε λογαριασμό και έσωσε όσους δεν τα πηγαίνουν καλά με τους αριθμούς.