Μια εξέλιξη που προκαλεί συζητήσεις για το πόσο συμβατή είναι με την ηθική έρχεται από τη Βρετανία όπου επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικά χοίρους που δεν αρρωσταίνουν από το Αναπαραγωγικό και Αναπνευστικό Σύνδρομο των Χοίρων, μια από τις συχνότερες ζωικές νόσους παγκοσμίως.
Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ο εφιάλτης των κτηνοτρόφων αφού κοστίζει στους παραγωγούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα έσοδα κάθε χρόνο.
Η νόσος προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και πρόωρο θάνατο στους άρρωστους χοίρους, ενώ τα έγκυα θηλυκά ζώα μπορεί να αποβάλουν.
Ακόμα και τα εμβόλια που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούν να σταματήσουν το Σύνδρομο αφού μεταλλάσεται συνεχώς.
Στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου (εκεί όπου δημιουργήθηκε το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο «Ντόλι»), οι ερευντηές με επικεφαλής τη δρα Κριστίν Τέιτ-Μπέρκαρντ, δημοσίευσαν στο περιοδικό ιολογίας “Journal of Virology”, ότι βρήκαν τον τρόπο να κάνουν τα ζώα ανθεκτικά στον ιό.
Με μικρή τροποποίηση του DNA, ο ιός δεν μπορεί πλέον να προσδεθεί στα κύτταρα των χοίρων και να τα μολύνει και αυτό φάνηκε και στις δοκιμές.
Η δρ Τέτι-Μπέρκαρντ εξήγησε όμως ότι “πιθανότατα θα περάσουν αρκετά χρόνια, εωσότου φάμε μπέικον από τέτοιους τροποποιημένους χοίρους ανθεκτικούς στον ιό PRRS”, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για την αποδοχή του κρέατος από ζώα με μεταλλάξεις στο DNA τους.
Στην Ευρώπη για την ώρα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων ζώων με τον φόβο μακροχρόνιων επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου. Οι υποστηρικτές όμως αναφέρουν ότι είναι διαφορετικό η εισαγωγή ξένου γονιδίου στο DNA ζώου από την τροποποίηση του δικού του.
Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από την πλευρά του, έχει διαβεβαιώσει ότι «δεν έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία ως συνέπεια της κατανάλωσης γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων από το γενικό πληθυσμό στις χώρες όπου αυτά είναι εγκεκριμένα».