Της Μαργαρίτας Ικαρίου
Κατσικάκι αργοψημένο με πουρέ ριγανάτης πατάτας σε σάλτσα από αμπελόφυλλα και φέτα-κάθε μπουκιά κι ένα επιφώνημα θαυμασμού. Μια σπονδή στη παράδοση, αλλά με ύφος nouvelle cuisine. Υψηλή μαγειρική τέχνη και ταλέντο σε μια δημιουργική σύμπραξη, το βράδυ της Τετάρτης 10 Αυγούστου, του βραβευμένου με αστέρι michelin Δημήτρη Δημητριάδη και του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου.
Αυτές οι μοναδικές συνευρέσεις διακεκριμένων chef και μαγείρων, εντάσσονται στα πλαίσια του τρίμηνου φεστιβάλ δημιουργικής ελληνικής κουζίνας. Βασίζεται σε μια πρωτοπόρα ιδέα και υλοποίηση του executive chef Άγγελου Μπακόπουλου και ήδη έχει φέρει στο νησί του Πυθαγόρα ισχυρά ονόματα, όπως ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, ο Αθηναγόρας Κωστάκος και ο Δημήτρης Δημητριάδης. Αναμένονται, έως αρχές Σεπτέμβρη που θα διαρκέσει το φεστιβάλ, να… «φορέσουν τις ποδιές τους» και να συνδημιουργήσουν απίστευτης αισθητικής και ποιότητας πιάτα, κορυφαίοι σεφ και μάγειρες όπως ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Νίκος Μπούκης, ο Μανώλης Γαρνέλης, ο Σταμάτης Τσίλιας και ο -πολυαγαπημένος στη γενέτειρά του και όχι μόνο- Aνδρέας Λαγός.
Ένα ψηφιδωτό γεύσεων που σκιαγραφούν περίτεχνα το υπό διαμόρφωση γαστρονομικό προφίλ της Σάμου, σε συνδυασμό με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς. «Γαστρονομία δεν είναι απλά η απόλαυση, οι διακριτές στον ουρανίσκο γεύσεις.
Αποτελεί μια ενότητα ζωής και σύνθεση εκλεκτής πρώτης ύλης, άριστης γνώσης και χρήσης των σύγχρονων, τεχνολογικά εξελιγμένων τρόπων μαγειρικής, ώστε να μην «ταλαιπωρείται» η πρώτη ύλη. Όλα παίζουν ρόλο, ο συνδυασμός γεύσεων, ο συμμετρικός τρόπος παρουσίασης του πιάτου, το σέρβις, η αισθητική του χώρου, το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα και το δείπνο, η διάθεσή μας…» σχολιάζει με τον ευγενή του τρόπο ο Δημήτρης Δημητριάδης, καθώς τα χέρια του με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις «στήνουν» σε ένα πιάτο μια ολόκληρη γευστική ιστορία: Φασόλια μαυρομάτικα, φινόκιο, ταραμάς και μια εκπληκτική σάλτσα με αχινό, πλαισιώνουν μοναδικά την μαρινέ πελαγίσια τσιπούρα σε ένα amuse bouche με αξιοπρόσεκτη εμφάνιση και απίστευτα ντελικάτη γεύση!
Ως ορεκτικό, ένα καλαμάρι απαλό, βελουδένιο σχεδόν, ολόλευκο και λαχταριστό, μαζί με σπανάκι, κινόα και σάλτσα μάραθου που αφθονεί στη Σάμο-συνδυασμός θαλασσινής αύρας με την αμεσότητα και τα αρώματα της σαμιακής γης. «Ταξιδεύουμε γαστρονομικά, συμπλέοντας αρμονικά στις γεύσεις του νησιού…» τονίζει ο εμπνευστής του φεστιβάλ Άγγελος Μπακόπουλος, με απίστευτη αγάπη στην μαγειρική τέχνη.
«Το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι που παράγει το εκπληκτικό σαμιώτικο κρασί, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βοτάνια, τα οπωροκηπευτικά και τα χόρτα της σαμιακής γης, τα ολόγλυκα τοματάκια, το πεντανόστιμο κρέας, τα πάσης φύσεως θαλασσινά αλιεύματα είναι προϊόντα που έχουν αγαπηθεί από τους νησιώτες και έχουν καταγραφεί στο γαστρονομικό χάρτη του Αιγαίου. Έχουν αξιοποιηθεί από τις παλιές νοικοκυρές και εμείς απλά τους δίνουμε μόνο μια διαφορετική, πιο εξελιγμένη μορφή-σύμφωνα με τους σύγχρονους διατροφικούς κανόνες αλλά και τις εμπνεύσεις που προκύπτουν μέσα μας, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με όλον αυτό τον πλούτο…» συμπληρώνει.
Με τα μάτια του «χαϊδεύει» ένα επιδόρπιο που καταπλήττει τον ουρανίσκο: Ρυζόγαλο απολαυστικό, με κομπόστα ροδάκινο, κριτσανιστό και μυρωδάτο μούσλι μπισκότο, σορμπέ από βερίκοκο, αφρό λάιμ και τον γλυκάνισο που κάνει τη διαφορά.
Γεύσεις εντελώς διαφορετικές από τις συνηθισμένες, εμπνεύσεις μοναδικές και εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, η τέχνη και η μαεστρία που δίνει την άνεση σε νέους ανθρώπους με πολυετείς σπουδές αλλά και εμπειρία στο αντικείμενο, να δείξουν τις μεγάλες τους δυνατότητες αλλά και το πνεύμα αρμονικής συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ εκείνων που αγαπούν την καλή ελληνική κουζίνα.
efsyn