Άν “το χεις” να κατεβάζεις ιδέες αυτό μπορει να γίνει παντού και οποιαδήποτε ώρα.
Τρανό παράδειγμα αυτό ενός καθηγητή χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης ο οποίος έκανε διακοπές σε ένα ορεινό χωριουδάκι της Κρήτη όταν του ήρθε η αναλαμπή παρατηρώντας τις κατσίκες: Να αξιοποιήσει τις κοπριές και αντί να καταλήγουν μόνο ως λίπασμα να γίνουν χαρτί για να χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο!
Ο Αλεξάντερ Μπίσμαρκ παρουσίασε την σκέψη που έκανε κατά τη διάρκεια των διακοπών του σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο παρασκευής χαρτιού με πρώτη ύλη τα περιττώματα των ζώων, κυρίως των μεγαλόσωμων, αντί για ξυλεία.
Η κοπριά αποτελεί είναι πλούσια σε κυτταρίνη, του βασικού συστατικού των φυτικών κυττάρων, έτσι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να βοηθήσει χώρες που δεν έχουν ξυλεία ή επιλέγουν να μην κόψουν δένδρα για την παραγωγή της και ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε ζωικό πλούτο.
Όπως είπε στους σύνεδρους ο καθηγητής “συνειδητοποίησα ότι αυτό που βγαίνει στο τέλος από το ζώο, είναι εν μέρει χωνεμένη φυτική ύλη, συνεπώς πρέπει να περιέχει πολλή κυτταρίνη”.
Συγκεκριμένα τα ζώα διαλύουν, τα πλούσια σε κυταρρίνη χόρτα, στο στομάχι τους, με ένζυμα και οξέα και την αποβάλλουν με μορφή κοπριάς. Ανάλογα με το ζώο, σύμφωνα με τον καθηγητή Μπίσμαρκ, έως το 40% της κοπριάς αποτελείται από κυτταρίνη, η οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να διαχωριστεί.
Αυτή η κυτταρίνη για να γίνει χαρτοπολτός, απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερες χημικές ουσίες από ό,τι αν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το ξύλο.
Ο Αλεξάντερ Μπίσμαρκ πειραματίστηκε από κοπριές που έβρισκε με τους συνεργάτες του σε ζωολογικούς κήπους από μεγάλα ζώα όπως άλογα, αγελάδες και ελέφαντες.
Πρώτη ύλη υπάρχει άφθονη αφού τα πάρκα στην Αφρική παράγουν καθημερινά πολλούς τόνους κοπριάς ελεφάντων, ενώ μεγάλες ποσότητες παράγουν οι τεράστιες φάρμες βοοειδών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Με την κατάλληλη χημική επεξεργασία, αφαιρείται από την κοπριά η λιγνίνη (η οποία μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή καύσιμο) και παράγεται καθαρή κυτταρίνη που μπορεί να γίνει χαρτί.
Οι ερευνητές εξετάζουν, επίσης, κατά πόσο είναι δυνατό να κάνουν την όλη διαδικασία ακόμη πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, παράγοντας πρώτα βιοαέριο από την κοπριά και στη συνέχεια απομονώνοντας τις ίνες της κυτταρίνης. Το βιοαέριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή θερμότητας.