Κάθε άλλο παρά λαϊκιστής και εξτρεμιστής (όπως εννοούν οι νεοφιλελεύθεροι όσους εκφράζουν την αντίθεση, ή τον προβληματισμό τους για την πορεία της Ευρώπης), μπορεί να θεωρηθεί ο Γιόσκα Φίσερ.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, πρώην αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση Σρέντερ πρόσφατα προέβη σε δήλωση, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αλλαγές στο οικοδόμημα της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς το χαρακτήρισε μη βιώσιμο.
«Όμως ό,τι κι αν αποφασίσουν οι Βρετανοί, πρέπει να επανεφεύρουμε την Ευρώπη, να βρούμε ένα νέο αφήγημα όλοι μαζί, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο με τον οποίο πηγαίναμε τα τελευταία χρόνια. Το status quo δεν είναι βιώσιμο», είπε ο Φίσερ, ένας άνθρωπος που κανείς δεν μπορεί να πει ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει αντιταχθεί στο πολιτικοοικονομικό σύστημα που κυβερνά τον κόσμο.
Και δεν είναι ο μόνος που το τελευταίο-κυρίως- χρονικό διάστημα ζητάει να αλλάξει η Ευρώπη. Και άλλοι έχουν εκφράσει αντίστοιχες θέσεις, όπως ο Γιούνκερ, ο Γκάμπριελ, οι οποίοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν την ιδέα της Ε.Ε., ή ανήκουν στους προοδευτικούς ευρωσκεπτικιστές.
Καταξιωμένοι οικονομολόγοι, σχολιαστές στα ΜΜΕ ελληνικά και όχι μόνο, που δεν βρίσκονται στο πεδίο της Αριστεράς, λένε ότι η Ευρώπη όπως κινείται σήμερα δεν αρέσει στους πολίτες της, γιαυτό άμεσα πρέπει να αλλάξει πρόσωπο, προτού η κατάσταση γίνει περισσότερο προβληματική.
Πριν καιρό ήταν οι ίδιοι που σε κριτικές για την Ευρώπη δεν παραδέχονταν το έλλειμμα δημοκρατίας, τον κυνισμό των πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ, τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, την απόλυτη αυταρχικότητα των θεσμών. Όταν εξαντλούνταν τα επιχειρήματα τους, χωρίς να μπορούν να πείσουν, έλεγαν με περίσσιο κυνισμό: «Αυτή είναι η Ευρώπη και σε όποιον αρέσει. Σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να φύγει».