«Όχι» στη στενότερη συνεργασία της χώρας τους με την Ε.Ε είπε το 53,1% των Δανών, την ώρα που η Ευρώπη δοκιμάζεται έντονα από το προσφυγικό, την πορεία σύγκρουσης Πούτιν-Ερντογάν και την οικονομική κρίση.
Οι Δανοί μέσω της ψήφου τους απέδειξαν ότι είναι από τους πιο ευρωσκεπτικιστικούς πληθυσμούς της ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των βουλευτών και των ΜΜΕ τάχθηκαν υπέρ του «ναι» στην ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας τους σε θέματα αστυνομίας και ασφάλειας.
Το «όχι» που αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με ποσοστό 53,1% κατάφερε γροθιά στο στομάχι των ελίτ.
Για διευρυνόμενο χάσμα στους κόλπους της ΕΕ μεταξύ του πληθυσμού και τις ελίτ, κάνουν λόγο τα ΜΜΕ της Δανίας.
Το μεταναστευτικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς το μετέτρεψε σε crash test για τη σχέση της χώρας με την Ε.Ε.
Η επικράτηση του «όχι» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη εκστρατεία που πραγματοποίησε το Κόμμα του Λαού της Δανίας. Πρόκειται για ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό σχηματισμό που έχει θέσεις κατά των μεταναστών.
Το κόμμα αυτό, παρά το γεγονός, ότι είναι το μεγαλύτερο της δεξιάς παράταξης, παρουσιάζεται να είναι αντίθετο στις ελίτ και αυτός είναι πρόσθετος λόγος να αυξάνει σημαντικά την εκλογική του δύναμη.
Η ΕΕ τα χρόνια και πριν από την κρίση είχε αρχίσει να δημιουργεί μεγάλες αποστάσεις από τους λαούς της. Μείωνε σταδιακά για τους οικονομικά αδύναμους τις κοινωνικές παροχές αλλοτινών καιρών, μέχρι στις μέρες μας να τείνει να αποσύρει και τις λιγοστές που υπάρχουν. Σταδιακά καταργούσε και τα εργασιακά δικαιώματα, ώσπου στα χρόνια των μνημονίων το σύνολο του εργασιακού βίου να αποτελούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ξεκίνησε στις χώρες του ευρωπαικού νότου, αλλά σειρά παίρνουν σιγά-σιγά και χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία.
Ο ρόλος του κράτους στις επενδύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτος με το ιδιωτικό κεφάλαιο να πρωταγωνιστεί και σε αυτόν τον τομέα, χωρίς τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι κοινωνίες ωφελούνται, αντίθετα ωφελούνται οι πολυεθνικές και τα ολιγοπώλια, κυρίως, στις οικονομικά αδύναμες χώρες.
Η Δανία μπορεί να έχει ως νόμισμα τη δανική κορόνα και όχι το ευρώ, όμως οι πολίτες της αντιλαμβάνονται τις αρνητικές αλλαγές που συμβαίνουν στην ΕΕ.
Η οικονομική κρίση, χωρίς προς ώρας διέξοδο, γιατί εξυπηρετεί ακόμα τα συμφέροντα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, συγχρόνως η έκρηξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, έρχονται και επικυρώνουν κατ’ αρχήν την απόσταση με τους λαούς της ΕΕ που πρώτο επιδίωξε το ευρωπαϊκό κονκλάβιο.
Εάν στο παράδειγμα της Δανίας συμπεριλάβουμε τον έντονο ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία. Το δημοψήφισμα που υπήρξε πλήγμα για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, όπου οι Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, ακόμα και εάν το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν επιτρέπει την απόσχιση καμίας περιοχής, έτσι η προοπτική ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας παραμένει υποθετική, είναι σημάδια που πρέπει να προβληματίσουν για την… πορεία της την Ευρώπη!