Κάποτε ήταν η Βούδα και η Πέστη…
Ζούσαν χώρια και ανάμεσά τους βρισκόταν ο Δούναβης…
Όμως εκείνες κατάφεραν να «σμίξουν»…
Και στις 20 Νοεμβρίου του 1873, έγινε ο…γάμος.
Εκείνη την μέρα, η Βούδα και η Πέστη «έφτιαξαν» τη… Βουδαπέστη και μία από τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πόλεις ξεκίνησε την ιστορία της…
Η ουγγρική πρωτεύουσα οφείλει το όνομά της στο «πάντρεμα» των δύο πόλεων, που τις χωρίζει ο Δούναβης, της Βούδας και της Πέστης.
Όσο για το που οφείλει η καθεμία, ξεχωριστά, το δικό της όνομα, υπάρχουν διάφορες εκδοχές.
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, η Βούδα ονομάστηκε έτσι εξαιτίας του Bleda ή Buda, αδελφού του γνωστού Ούννου, Αττίλα, ο οποίος ίδρυσε τον οικισμό. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το όνομα προέρχεται από τη λέξη «voda», που σημαίνει «νερό».
Όσον αφορά στην Πέστη, η πιθανότερη εκδοχή είναι πως οφείλει το όνομά της στον χαρακτηρισμό «Πέσσιον» που της απέδωσε ο Πτολεμαίος και στην ουσία σημαίνει φρούριο ή και σπηλιά.
Κατοικημένες επί σειράν αιώνων, η Βούδα και η Πέστη αναπτύχθηκαν ξεχωριστά, και η πρώτη γέφυρα που τις ένωσε, η κρεμαστή γέφυρα της πόλης πάνω από το Δούναβη, με το όνομα Chain Bridge, χτίστηκε το 1849.
Όσον αφορά στις διαφορές τους, αυτές έχουν να κάνουν με την μορφολογία τους, καθώς η Βούδα είναι χτισμένη πάνω σε λόφους και η Πέστη είναι εντελώς επίπεδη. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που χτίστηκε στη Βούδα το επιβλητικό παλάτι, που αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης.
Όσο για την Πέστη, εκείνη φιλοξενεί το ουγγρικό κοινοβούλιο, ένα εκθαμβωτικό νεογοτθικό κτίριο, καθώς και το δικαστήριο των Αψβούργων, που δεσπόζει στο Λόφο του Κάστρου. Τώρα, το αν εσείς προτιμήσετε τη Βούδα ή την Πέστη, είναι θέμα… γούστου.
Πάντως εκείνες “ζουν” πλέον μαζί και έχουν έναν απόλυτα επιτυχημένο γάμο, που κλείνει σήμερα 143 χρόνια… κοινής ζωής!