Tην ώρα που η γερμανική κρατική εταιρία Fraport, εμφανίζει οικονομική αδυναμία να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο το τίμημα των 1,2 δις ευρώ για την εκμετάλλευση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, φαίνεται πως έχει βρει τον τρόπο να αποφεύγει με offshore στη Μάλτα την καταβολή πολλών χρημάτων στη γερμανική εφορία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», η πλειοψηφία των μετοχών της Fraport ανήκει στο δήμο της Φρανκφούρτης και στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης. Με τη μέθοδο της φοροαποφυγής που είναι πλέον διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, η εταιρία κατορθώνει και δεν καταβάλλει πολλά χρήματα στο γερμανικό κράτος, όπως θα όφειλε.
«Όπως και στον φορολογικό παράδεισο της Μάλτας, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν πραγματικά να πληρώσουν φόρους, εμφανίζονται ως φτωχοί και δεν συμβάλουν στο κοινό καλό» σχολίασε ο Σβεν Γκιεγκολντ, εκπρόσωπος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Στο τέλος, υπάρχει ένα διπλό δικαίωμα: Το δικαίωμα για εκείνους που κινούνται σε παγκόσμια κλίμακα, και το δικαίωμα εκείνων που εργάζονται ή εργάζονται στο έδαφος» πρόσθεσε.
Η κατοχή μιας εταιρείας στη Μάλτα, είναι φυσικά κάτι νόμιμο, από τη στιγμή που η γερμανική εφορία είναι ενήμερη. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτό δεν συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα, σημειώνεται πως στη Μάλτα υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένες 1.616 γερμανικές εταιρείες, για τις οποίες όμως η Ομοσπονδιακή Εφορία της Γερμανίας είναι ενήμερη μόλις για τις 266.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γερμανικής φορολογικής ένωσης Τόμας Εϊγκνθάλερ σημείωσε: «Ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου, θα ήθελα να αναθέσω στους υπαλλήλους μου να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών και να δουν πολύ προσεκτικά το ζήτημα». δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής φορολογικής ένωσης, Τόμας Εϊγκνθάλερ.
Οι εκπρόσωποι της Fraport αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, όταν τους ζητήθηκε από τη γερμανική εφημερίδα.