Ήταν πέρυσι το καλοκαίρι τα τελευταία μεγάλα και απείρως τραγικά γεγονότα στην αιματοκυλισμένη Λωρίδα της Γάζας…
Το ημερολόγιο έγραφε 8 Ιουλίου 2014, όταν το Ισραήλ εξαπέλυε την Επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή εναντίον της Παλαιστίνης. Ακόμα μία σφαγή διαδραματιζόταν μπροστά στα μάτια του αμήχανου -για πολλοστή φορά- Δυτικού Κόσμου.
Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, 1.653 Παλαιστίνιοι πολίτες είχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και 8.900 είχαν τραυματισθεί, με τις εκτιμήσεις ν’ αναφέρουν πως το 70%-80% των νεκρών ήταν άμαχοι. Στον αντίποδα, το Ισραήλ είχε χάσει 63 στρατιώτες.
Το πολύπαθο κράτος σύντομα θ’ αναγνωρισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρωτοβουλίες των δύο κυβερνήσεων. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Παλαιστίνης έχουν αναβαθμιστεί το τελευταίο διάστημα, με την χώρα μας να αποδεικνύει εμπράκτως μία στήριξη, η οποία πρεσβεύεται εδώ και πολλά χρόνια από τους πολίτες της.
Επιπροσθέτως, όπως ελέχθη και στη σημερινή συνάντηση Αμπάς-Τσίπρα, η επίλυση του μεσανατολικού περνά και από την εν λόγω περιοχή, όπου η ειρήνη αποτελεί τεράστια ανάγκη. Η πολιτική βούληση είναι υπαρκτή και η τήρηση της υπόσχεσης της Ελλάδας, σε μία δύσκολη περίοδο, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Και η αναφορά στην οικονομική κρίση θεωρείται επιβεβλημένη, εφόσον -την ίδια ώρα- τίθεται και το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ. Εν μέσω και αυτών των εκκρεμοτήτων, το ψήφισμα που θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή, φημολογείται πως ενδέχεται να έχει περιορισμένη διπλωματική αξία.
Το γενικό πλαίσιο θα κριθεί σύντομα, με την ελπίδα να μην αφορά αποκλειστικά μία συμβολικού χαρακτήρα πράξη, αλλά ουσίας και συγκεκριμένης κατεύθυνσης, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανεξαρτησία, αλλά και την δίκαιη οριοθέτηση του παλαιστινιακού κράτους.
Άλλωστε, ύστερα από μία πρόσφατη συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με τα σύνορα του 1967 και την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.
Οι ισορροπίες είναι σίγουρα λεπτές, με τη συνάντηση Νετανιάχου-Τσίπρα να είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να επιδείξει φερεγγυότητα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προβαίνοντας παράλληλα σε λεπτούς χειρισμούς. Αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο, θα πρέπει να είναι η ειλικρίνειά της απέναντι στον βασανισμένο και προσφιλή προς εμάς, λαό της Παλαιστίνης…