Την μοναδική ικανότητα σε όλο το ανθρώπινο γένος, να βλέπουν κάτω από το νερό έχουν τα παιδιά της φυλής Μοκέν.
Πρόκειται για μια νομαδική φυλή που αριθμεί πληθυσμό 2.000 – 3.000 ατόμων οι οποίοι ζουν στις ακτές της δυτικής Ταϊλάνδης.
Με απλοϊκά μέσα συλλέγουν από τη θάλασσα την τροφή τους αλλά και είδη που πουλάνε.
Οι ειδικοί πριν από κάποια χρόνια παρατήρησαν ανακάλυψαν ότι τα παιδιά των Μοκέν μπορούν να δουν δυο φορές καλύτερα από τον μέσο όρο των συνομηλίκων τους στην Ευρώπη!
Μάλιστα οι ερευνητές πρόσεξαν αυτή τη φυλή μετά το τσουνάμι του 2004, καθώς οι περισσότεροι κατάφεραν να σωθούν γιατί όπως λένε έχουν τεράστια γνώση γύρω από τη θάλασσα!
Το 1999 η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδιας, Anna Gislen ασχολήθηκε διεξοδικά για να εντοπίσει αν η ικανότητα αυτή ήταν γενετικό χαρακτηριστικό ή δεξιότητα από την επαφή με τη θάλασσα, όπως πιστεύουν πολλοί επιστήμονες.
Η ίδια διαπίστωσε ότι η ικανότητα της υποβρύχιας όρασης διατηρείται μέχρι το τέλος της εφηβείας τους. Το συνέδεσε με το ότι οι ενήλικες δεν βουτούν στο νερό για να βρουν τροφή γιατί με αυτό ασχολούνται τα παιδιά, έτσι ίσως για αυτό χάνουν την ικανότητα..
Τα παιδιά όταν βουτούν μέσα στο νερό μπορούν με κάποιο τρόπο να αλλάζουν το σχήμα των ματιών τους και μπορούν να διακρίνουν ακόμα και μύδια σε βάθος αρκετών μέτρων.
Η έρευνά της έγινε σε παιδιά 8-13 ετών τα οποία έβαζε να εντοπίσουν αντικείμενα στο βυθό. Η απάντηση δεν είναι σαφής ούτε για την ίδια την Anna Gislen που όπως έχει πει: “Μπορεί να να υπάρχουν γενετικά συστατικά που καθιστούν ευκολότερο για αυτούς να το μάθουν από ότι για τα παιδιά της Ευρώπης. Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες”.