Ήταν 7 Δεκεμβρίου του 1941, όταν μία άρτια σχεδιασμένη στρατιωτική επιχείρηση άλλαξε τον ρου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου…
Κυριακή πρωί και τα ραντάρ της ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ, στη νήσο Ουάχου της Χαβάης, όπου ναυλοχούσε ο Αμερικανικός Στόλος του Ειρηνικού, εντόπισαν αεροπλάνα. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν τα θεώρησαν εχθρικά, καθώς περίμεναν την άφιξη σμήνους βομβαρδιστικών Β-17. Οι Αμερικανοί είχαν πιαστεί στον ύπνο.
Στις 7:48 το πρωί άρχισε αιφνιδίως η επίθεση των Ιαπώνων υπό τις διαταγές του πλοιάρχου Μιτσούο Φουτσίντα, η πρώτη σε αμερικανικό έδαφος από το 1812. Η ιαπωνική δύναμη περιελάμβανε 6 αεροπλανοφόρα, τα οποία μετέφεραν 423 αεροσκάφη, καταδιωκτικά, βομβαρδιστικά οριζοντίου επιθέσεως και καθέτου εφορμήσεως, καθώς και βομβαρδιστικά μεταποιημένα σε τορπιλοβόλα.
Τ’ αμερικανικά αεροπλάνα καταστράφηκαν στο έδαφος, ενώ οι βόμβες και οι τορπίλες των γιαπωνέζικων αεροπλάνων έπληξαν και πολλά πολεμικά πλοία. Μέσα σε 90 λεπτά, 2.386 Αμερικανοί (στρατιωτικοί και πολίτες) έχασαν τη ζωή τους, 1.139 τραυματίστηκαν, 188 αεροπλάνα καταστράφηκαν, 155 υπέστησαν ζημιές, 5 πλοία βυθίσθηκαν και 13 τέθηκαν εκτός μάχης.
Αμέσως μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι Ιάπωνες κατέλαβαν την νήσο Γουαίηκ, την νήσο Γκουάμ και το Χονγκ Κονγκ.
Από πλευράς Αμερικανών, επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων ήταν ο ναύαρχος Χάσμπαντ Κίμελ και των χερσαίων ο στρατηγός Γουόλτερ Σορτ. Ύστερα από το φιάσκο στη Χαβάη, αμφότεροι απαλλάχτηκαν των καθηκόντων τους και αποστρατεύτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.
Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ωστόσο, συνένωσε την αμερικανική κοινή γνώμη και η ουδετερότητα των ΗΠΑ αποτέλεσε παρελθόν. Την επομένη, 8 Δεκεμβρίου του 1941, ο πρόεδρος Ρούσβελτ χαρακτήρισε «ημέρα ντροπής για το αμερικανικό έθνος την 7η Δεκεμβρίου» και το Κογκρέσο -χωρίς ενδοιασμούς- κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον Άξονα…