Συχνά η επιστήμη ξεπερνά τα όρια του ηθικού και παρεμβαίνει στη φύση με αυθάδη τρόπο. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η «δημιουργία» ενός σκαθαριού – σκαραβαίου το οποίο έχει τρία λειτουργικά μάτια αντί για δύο!
Το κατάφεραν ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρμόν Μότζεκ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Το κίνητρό τους όπως είπαν ήταν να μελετήσουν καλύτερα τους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων είναι δυνατό να δημιουργηθούν στη φύση νέα πολύπλοκα χαρακτηριστικά ή παλαιά χαρακτηριστικά σε νέα μέρη του σώματος.
Είναι η δεύτερη φορά που πέτυχαν να προσθέσουν μάτι σε σκαραβαίο. Την πρώτη οι επιστήμονες είχαν εργαστεί πάνω σε ένα γενετικό πείραμα για να κατανοηθεί πώς αναπτύσσεται το κεφάλι, όμως είδαν έκπληκτοι ότι πρόσθεσαν ένα μάτι τυχαία.
Αυτή τη φορά με την τεχνογνωσία που είχαν στόχευαν στην δημιουργία σκαραβαίου με τρία μάτια.
Τα συγκεκριμένα όργανα που αναπτύσσονται σε λάθος μέρη του σώματος ονομάζονται από τους ειδικούς ως έκτοπα. Παλαιότερα πειράματα σχετικά είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μάτια πάνω σε φτερούγες ή άκρα της μύγας όμως δεν ήταν λειτουργικά. Το συγκεκριμένο σκαθάρι όμως μπορεί να χρησιμοποιεί εξ ίσου και τα τρία μάτια, άσχετα αν οι γενετικές του πληροφορίες το θέλουν να βλέπει με δύο.