Έχει γίνει γνωστή ως “η πιο όμορφη μούμια στον κόσμο” αλλά και ως “ωραία κοιμωμένη” και κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτονται τις κατακόμβες της Σικελίας για να δουν από κοντά Rosalia Lombardo το κοριτσάκι που πέθανε το 1920 σε ηλικία μόλις δύο ετών από πνευμονία.
Από το θάνατό της μέχρι και σήμερα το σώμα της Rossalia διατηρείται μέσα στο γυάλινο φέρετρο σχεδόν όπως ήταν όταν πέθανε.
Η Rosalia γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1918 στο Παλέρμο της Ιταλίας. Οι τοπικές αφηγήσεις λένε ότι από τη γέννησή της ήταν ένα αδύναμο και φιλάσθενο πλάσμα. Σε ηλικία δύο ετών νόσησε από πνευμονία και πέθανε τελικά στις 6 Δεκεμβρίου του 1920.
Ο πατέρας της, βυθίστηκε στη θλίψη και δεν μπορούσε να αποδεχτεί ότι θα αποχωριζόταν το παιδί του έτσι ξαφνικά.
Κάποιοι λένε ότι ήταν ο Mario Lombardo, ένας πλούσιος στρατιωτικός, αν και δεν υπάρχουν έγγραφα και φωτογραφίες που να επιβεβαιώνουν ποιοι ήσαν οι γονείς της. Ο πατέρας της πάντως ζήτησε τη βοήθεια του ταριχευτή Alfredo Salafia, για να διατηρήσει το κοριτσάκι στο πέρασμα του χρόνου ανέπαφο.
Ο Salafia εξάντλησε όλες του τις γνώσεις και τις τεχνικές για να χαρίσει στη Rosalia την “αθανασία”. Μόλις τελείωσε την ταρίχευση την τοποθέτησε μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο και μεταφέρθηκε στις κατακόμβες των Καπουτσίνων της Σικελίας.
Η μέθοδος ταρίχευσης παράμενε ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και το 2009 όπου ένας βιολόγος βρήκε τις ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν.
Η άψογη κατάσταση του σώματος της Rosalia έκανε αρκετούς να πιστεύουν ότι είχε αντικατασταθεί με ένα κέρινο ομοίωμα. Το 2000 το history channel με ειδικό εξοπλισμό σκανάρισε το σώμα του κοριτσιού και διαπίστωσαν ότι όχι μόνο ο σκελετός της αλλά και τα εσωτερικά όργανα ήταν άθικτα. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη έρευνα του national geographic όπου με μαγνητικό τομογράφο έδειξε την άψογη κατάστασή της μέσα στο επί 90 χρόνια σφραγισμένο φέρετρο.
Φυσικά ένα μυστήριο δεν θα μπορούσε να λείπει. Αρκετοί έχουν φωτογραφίσει και βιντεοσκοπήσει τη Rosalia να φαίνεται ότι ανοίγει για λίγα χιλιοστά τα μάτια της!
Οι πιο προσγειωμένοι αποδίδουν το φαινόμενο στις μεταβολές της θερμοκρασίας στο χώρο ή στην ψευδαίσθηση.
Η μούμια της Rosalia έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες στην διάρκεια όλων αυτών των ετών που βρίσκεται στις κατακόμβες.