Τουλάχιστον 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στην Ιταλία (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας). Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης. Σύμφωνα με τη Rai υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων και σοβαρές υλικές ζημιές στις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν μόλις 4 χλμ.
Ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, δήλωσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια». «Μεγάλο μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε.
«Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι το κρεβάτι προχωρούσε μόνο του στο δωμάτιο με εμάς επάνω του» δήλωσε στο Reuters η Λίνα Μερκατίνι από το Τσεζέλι της Ούμπρια.
Μια τετραμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στο Accumuli, γράφει η La stampa. Νεκροί ανασύρθηκαν οι γονείς και τα δυο παιδιά τους από τα ερείπια του σπιτιού τους.
Δεν αποκλείεται νέος μεγάλος σεισμός
Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. «Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.
Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.