Δεν είναι η πρώτη που ακούμε αντικρουόμενες δηλώσεις Ευρωπαίων και λόγω της πολυπλοκότητας των καταστάσεων δεν μπορούμε πλήρως να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτές.
Ωστόσο, οι εντελώς διαφορετικές θέσεις για το προσφυγικό και το ελληνικό χρέος από τις ακραίες απόψεις που ακούγονται στην ΕΕ, του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανία έχουν τη σημασία τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και να τηρούμε τις αποστάσεις μας.
Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι «ψευτολύση» που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.
Ο Γκάμπριελ κάνει ένα βήμα παραπέρα και αναφέρεται στην κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δισ ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δισ δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η μη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης, γιαυτό και ζητά να αλλάξει η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της ευρωζώνης.
Πολύ καθυστερημένα ανακάλυψε ο αντικαγγελάριος της Γερμανίας, ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είχε σκοπό να βοηθήσει την πραγματική οικονομία και τον κίνδυνο που απορρέει από την πολιτική που εφαρμόζει η ευρωζώνη να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της.
Στην περίπτωση που είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του να συμφωνήσουμε και να πούμε, κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Ξεδιπλώνοντας περισσότερο τη σκέψη του, ο Γκάμπριελ ζητά στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας να δοθεί περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών.
Στροφή 180 μοιρών από τη θέση που είχε απέναντι στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2015.
«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία, επισημαίνει ο ίδιος.
Οι εκπλήξεις συνεχίζονται… από τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ και είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας, αρκεί να τις εννοεί και να μην είναι για μια ακόμη φορά τακτική για να θολώσει τα νερά, ή να έχει στόχους, διαφορετικούς… που στην προκειμένη συγκυρία δεν μπορούν να ερμηνευτούν.
Σε κάθε περίπτωση, ο καιρός θα δείξει…